ZAEV POTPISAO OSTAVKU: Ovo sada čeka Severnu Makedoniju!
Zoran Zaev, Foto: Beta

ključna odluka

ZAEV POTPISAO OSTAVKU: Ovo sada čeka Severnu Makedoniju!

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada

Objavljeno:

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev jutros je potpisao ostavku da bi u toku dana mogla da bude formirana tehnička vlada za sprovođenje izbora.

- Vlada radi od 8.30, potpisao sam ostavku, u skaldu sa dogovorom (za izbore) i Zakonom o vladi Verujem da će veoma brzo da stigne u palralment čime može da počne procedura za izbor prelazne vlade - rekao je Zaev jednom lokalnom mediju.

Zaev, posle dve godine i sedam meseci na premijerskoj funciji, ostavku podnosi da bi bila formirana tehnička vlada koja će pripremiti vanredne parlamentarne izbore 12. aprila, u skladu sa dogovorom lidera vodećih stranka nakon što Severna Makedonija u oktobru treći put nije dobila datum za početak pregovora sa EU.

Nakon što parlament usvoji ostavku Zaeva, šef države Stevo Pendarovski daće mandat za formiranje tehničke vlade ministru unutrašnjih poslova i potpredsedniku SDSM Oliveru Spasovskom da bi parment do ponoći potvrdio novi kabinet u kojem opozicija ima dva ministra i tri dopunska zamenika ministara.

Prema takozvanom "pržinskom modelu", koji je prvi put primenjen 2016, tehnička vlada se formira 100 dana pred izbore i u njoj opozicija ima ministra pocije i minstra za rad, kao i dopunske zamenike ministara za finasije, poljopriverdu i za administraciju.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.