MAKEDONCI POTPISUJU ULAZAK U NATO: Jedna ZEMLJA još uvek nije DALA PRISTANAK
Foto: Profimedia

politika

MAKEDONCI POTPISUJU ULAZAK U NATO: Jedna ZEMLJA još uvek nije DALA PRISTANAK

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018

Objavljeno: 28.12.2019. 18:15h
  • 2

Severna Makedonija će Severnoatlantski sporazum sa NATO-om ratifikovati pre no što poslednja članca te alijanse, Španija, potvrdi Protokol o pristupanju, odlučila je danas Vlada u Skoplju.

Vlada Zorana Zaeva ide na taj "plan B" jer će 11. februara Sobranje - parlament Severne Makedonije biti raspušteno zbog vanrednih poslaničkih izbora koji su dogovoreni za april, a neizvesno je kada će Španija dobiti vladu i potvrditi Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u.

U saopštenju sa sednice Vlade se navodi da je ona utvrdila Predlog zakona o ratifikaciji Severoatlantskog sporazuma Severne Makedonije sa NATO-om, koji će biti poslat Skupštini na "usvajanje sa odloženim dejstvom".

"Predlogom Zakona se predvidja da odluka o ratifikaciji Severnoatlantskog sporazuma s NATO-om stupi na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Severne Makedonije i da bude deponovana u Vašingtonu kada Španija ratifikije Protokol o stupanju naše zemlje u punopravno članstvo u toj alijansi", piše u saopštenju Vlade u Skoplju.

Španija je poslednja država-članica NATO-a koja, zbog unutrašnje političke krize i vanrednih parmentarnih izbora, još nije ratifikovala Protokol o pristupanju Severne Makedonije Alijansi.

Protokol o pristupanju Severne Makedonije NATO-u potpisan je u sedištu zapadne vojne alijanse u Briselu početkom februara ove godine i za devet meseci ga je ratifikovalo 28 država.

Severna Makedonija je postupak priključenja NATO-u počela u drugoj polovini 2018, pošto je poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svetu dobila 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media