REČI ZORANA ZAEVA O UHAPŠENOM MORINI ODJEKUJU REGIONOM: Za Interpol on je državljanin Srbije, za nas Kosova
Zoran Zaev, Foto: AP

SRBIJA TRAŽI IZRUČENJE

REČI ZORANA ZAEVA O UHAPŠENOM MORINI ODJEKUJU REGIONOM: Za Interpol on je državljanin Srbije, za nas Kosova

Zaev ističe da će u ovom slučaju biti poštovana vladavina prava i međunarodni propisi i zakoni u skladu sa evropskim normama

Objavljeno:

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da će prema bivšem pripadniku tzv. OVK, Tomoru Morini biti poštovan zakon.

Njega je početkom sedmice uhapsila makedonska policija, a iz Ministarstva pravde Srbije su najavili da će tražiti njegovo izručenje. On je kosovski državljanin, ističe Zaev.

Zoran Zaev je na konferenciji za novinare u Skoplju rekao da je, prema njegovim rečima, pravo u tom slučaju jasno i da je Morina "državljanin Kosova", ali da ga Interpol smatra državljaninom Srbije, po čijoj poternici je ovaj bivši pripadnik tzv. OVK i uhapšen.

Zaev ističe da će u ovom slučaju biti poštovana vladavina prava i međunarodni propisi i zakoni u skladu sa evropskim normama.

Prema njegovim rečima, slučajem Morine se ne bavi makedonska vlada, već nadležni tužilac, nadležni sudija i Oliver Spasovski (ministar unutrašnjih poslova), Agim Nuhiu (zamenik ministra unutrašnjih poslova), i niko drugi.

Ukazao je da je Severna Makedonija, kao i Srbija, član Interpola. On je tom prilikom pomenuo činjenicu da je Skoplje glasalo za članstvo Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji.

- Pravosudni organi Severnoj Makedoniji, kao u Austriji, Grčkoj, Velikoj Britaniji... donose odluku o izručenju. Pravo jasno kaže da je on državljanin Kosova, a ne Srbije i da bi trebalo da bude pušten iz pritvora i da ne bi trebalo da bude ekstradicije - rekao je Zaev.

Zaev je, međutim, ukazao da Interpol kaže da je Morina državljanin Srbije.

- To nije istina, naša zemlja potvrđuje da je državljanin Kosova i da ima pasoš iz Velike Britanije i Kosova, ali najmanje što očekujem je poštovanje zakona - rekao je Zaev, prenela je prištinska Koha.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rts)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.