DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA! U Ambasadi SAD u Skoplju intonirana drugačija himna, OBRNULI TEKST O ONOME OKO ČEGA SE SPORE
U Ambasadi SAD u Skoplju intonirana drugačija himna, Foto: Printscreen

AU!

DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA! U Ambasadi SAD u Skoplju intonirana drugačija himna, OBRNULI TEKST O ONOME OKO ČEGA SE SPORE

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije

Objavljeno: 04.07.2019. 09:56h
  • 2

U Ambasadi SAD u Skoplju tokom prijema povodom Dana državnosti intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od zvanične verzije i to u drugoj strofi u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti kojeg svojataju i Bugarska i Makedonija.

Umesto „Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski“, otpevane su reči: „stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo".

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, oko čega se spore Skoplje i Sofija.

Kada je reč o nacionalnoj himni Severne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumevao promenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promenjena.Ovo je prvi put od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine da se otpeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi na jednom zvaničnom događaju u Skoplju.Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija o čemu je zapravo reč.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije.

Bugarska strana čak je zapretila da će blokirati evropske integracije Severnoj Makedoniji ukoliko, kako oni kažu, ne bude prihvaćena činjenica da je Goce Delčev bio Bugarin.

 

Bonus video: 

(Espreso.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media