OD DANAS STUPA NA SNAGU NOVO PRAVILO: Nema više plaćanja u kešu ukoliko VAM JE RAČUN VEĆI OD OVE CIFRE!
Plaćanje / Ilustracija, Foto: Stock

SAMO KARTICE

OD DANAS STUPA NA SNAGU NOVO PRAVILO: Nema više plaćanja u kešu ukoliko VAM JE RAČUN VEĆI OD OVE CIFRE!

Spomenuto ograničenje je uneto u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma Severne Makedonije koji je stupio danas na snagu

Objavljeno:

Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

Od danas je u Severnoj Makedoniji na snazi zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 evra, odnosno u protvrednosti 30.700 makedonskih denara.

Umesto "keša" kupci roba i usluga u vrednosti većoj od spomenutog iznosa mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama.

Spomenuto ograničenje je uneto u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma Severne Makedonije koji je stupio danas na snagu.

- Siva ekonomija praktično je plaćanje na crno, čime se oštećuju svi građani. Kako bi suzbiti tu pojavu, morali smo dodatno sniziti limit za plaćanje u gotovini - upozorio je Tevdovski, podsetivši da je Vlada početkom tekuće godine prepolovila iznos dopuštenog plaćanja u gotovini sa dve na hiljadu evra.

Tevdovski je ocenio da je i prethodno ograničavanje plaćanja u gotovini dalo rezultata, te da su institucije države i finansijskog sistema u primeni spomenutog rešenja pokazale da su u stanju da ga sprovode.

Novo smanjenje plaćanja gotovinom, dodao je, država je najavila početkom godine i sada ga samo sprovodi.

Kritičari ovakvog načina borbe protiv sive ekonomije u Makedoniji ukazuju na čudnu odluku da se iz primene zadanih ograničenja prometa gotovinom izuzmu organizatori igara na sreću.

Upozoravaju i na činjenicu da je u većini zemalja EU čija pravila Severna Makedonija nastoji da usvoji na putu željene integracije u Uniju, plaćanje u gotovini ograničeno na iznos od 10 hiljada evra.

BONUS VIDEO:

E TO SU PRAVI VOZOVI I PRUGE! Slove za najbolje na svetu, a pogledajte i zašto! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / novac.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.