SEVERNA MAKEDONIJA JE PRIZNALA KOSOVO ZBOG ALBANACA? Dačić otkrio pravi razlog ove odluke!
Ivica Dačić, Foto: Zorana Jevtić

šta je u pitanju?

SEVERNA MAKEDONIJA JE PRIZNALA KOSOVO ZBOG ALBANACA? Dačić otkrio pravi razlog ove odluke!

On je naglasio da su sve zemlje iz okruženja koje su priznale Kosovo to učinile da bi se približili zapadu

Objavljeno: 07.05.2019. 11:49h
  • 13

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Severna Makedonija priznala jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova samo da bi se približila zapadu.

On dodaje da "ne stoji argumentacija" novoizabranog predsednika Steve Pendarovskog da je to učinjeno zbog Albanaca koji žive u toj zemlji.

On je za TV Pink komentarišući izjavu novog predsednika Severne Makedonije da su priznali nezavisnost Kosova "saglasno njihovoj strateškoj orjentaciji, ali imjući u vidu i stav građana albanske zajednice koja je druga po brojnosti u Makedoniji", rekao da su to uradili samo zbog strateške orjentacije, a ne zbog Albanaca.

- Ne stoji argumentacija da su priznali Kosovo zbog Albanaca, jer kako to da u Crnoj Gori priznaju Kosovo kada su Srbi druga nacionalna zajednica po brojnosti. Gde je tu princip - rekao je Dačić.

Novi predsednik Severne Makedonije
Novi predsednik Severne Makedonije foto: AP

On je naglasio da su sve zemlje iz okruženja koje su priznale Kosovo to učinile da bi se približili zapadu.

- Time su pokazali da njihova strateška orjentacija nije razumevanje problema sa kojima se Srbija suočava -- naglasio je on i dodao da je Makedonija bila nekorektna prema Srbiji, jer je Srbija priznala Republiku Makedoniju, iako je to bilo suprotno njenim strateškim opredeljima, a to je prijateljstvo sa Grčkom.

 

Dodaje da Makedonija to nije dobro vratila, jer je priznala Kosovo, ali da bez obzira na to Srbija nije povukla priznanje i da je zbog toga imala "različite faze u odnosima sa Grčkom".

- Pokazalo se da smo pogrešili, jer se Makedonija sada zove Severna Makedonija. Da smo bili u pravu ostala bi Republika Makedonija- zaključio je Dačić.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media