PAPA FRANJA U SKOPLJU: Đorđe Ivanov ga dočekao i poručio da je došao u PODELJENU ZEMLJU
Papa Franja sa Đorđem Ivanovom, Foto: EPA/MAURIZIO BRAMBATTI

POSETA VRHOVNOG POGLAVARA

PAPA FRANJA U SKOPLJU: Đorđe Ivanov ga dočekao i poručio da je došao u PODELJENU ZEMLJU

Informišući poglavara Rimokatoličke crkve o trenutnoj političkoj situaciji, Ivanov je ocenio da je ona neizvesna

Objavljeno:

Papa Franja stigao je jutros na aerodrom u Skoplju, gde je tradicionalno dočekan sa hlebom i solju.

Poglavara Rimokatoličke crkve su dočekali predsednik i premijer Severne Makedonije Đorđe Ivanov i Zoran Zaev, i drugi predstavnici Vlade i Grada Skoplja.

Ivanov se sastao sa papom Franjom u vili Vodno u Skoplju, istakavši da je poseta poglavara Rimokatoličke crkve toj državi došla u trenutku kada je makedonsko društvo duboko podeljeno, a makedonska država teško ranjena zbog neispunjenih obećanja i očekivanja, te razbijenog poverenja u međunarodnu zajednicu.

Ivanov je u obraćanju papi Franji umesto ustavnog imena te države koristio termin Republika Makedonija.

Informišući poglavara Rimokatoličke crkve o trenutnoj političkoj situaciji, Ivanov je ocenio da je ona neizvesna.

Rekao je i da bi papina poseta mogla da pomogne u, kako je kazao, u duhovnoj obnovi zemlje.

- Vaša poseta je došla u vreme kada je makedonsko društvo duboko podeljeno i kada je makedonska država teško ranjena zbog prekršenih obećanja, neispunjenih očekivanja i razbijenog poverenja u međunarodnu zajednicu. Dekadentna blokada na našem evropskom putu dovela je do političkih i moralnih kriza koje su smanjile našu duhovnu imunitet i narušile istinite i trajne vrednosti. Crkva i džamija služe za zloupotrebe kao graničari, tvrđave za obeležavanje i odbranu zamišljenih teritorija, kao da zaboravljaju da smo svi ljudi bez obzira na našu veru - rekao je Ivanov.

Dodao je da iako je pravoslavni hrišćanin, on predstavlja sve građane, bez obzira na njihovu religiju.

- Međutim, kao Makedonac, zamolio sam vas da dođete u Makedoniju i pomognete nam u duhovnoj obnovi naše domovine. Podsećate nas da iako je naša ljubav prema Bogu promenljiva, Božja ljubav je trajna. Vi simbolizujete put milosrđa, poniznosti, koje bi trebalo slijediti ovde u Republici Makedoniji. Samo tako ćemo moći da ostvarimo bolju budućnost za mlade i još nerođene - kao je predsednik Ivanov.

Predsednik je na kraju svog obraćanja pozvao građane da prihvate i priznaju simboliku ove posetei kroz poniznost i oprost se uključe u duhovnu obnovu Makedonije pre nego što, kako je rekao, to bude prekasno.

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.