HAPŠENJE NA OHRIDU: Kaženjen zbog postavljanja ALBANSKE ZASTAVE! Evo koliko je dobio!
Ohrid, Foto: Profimedia

PO KRATKOM POSTUPKU

HAPŠENJE NA OHRIDU: Kaženjen zbog postavljanja ALBANSKE ZASTAVE! Evo koliko je dobio!

Juče je na Samuilovoj tvrđavi u Ohridu postavljena velika albanska zastava zbog čega je vođu kosovske folklorne grupe "Arbreš" Gjerga Prekocaja ohridski sud osudio na pet godine zabrane ulaza u Republiku Severnu Makedoniju

Objavljeno:

Juče je na Samuilovoj tvrđavi u Ohridu postavljena velika albanska zastava zbog čega je vođu kosovske folklorne grupe "Arbreš" Gjerga Prekocaja ohridski sud osudio na pet godine zabrane ulaza u Republiku Severnu Makedoniju, prenose makedonski mediji.

Predsednik makedonskog Sobranja Talat Džaferi smatra da je to stroga kazna i za TV 21 kaže, s obzirom da su počinioci tog prekršaja, prema zakonima Severne Makedonije, kulturno-umetnički radnici, da je kazna trebalo da bude znatno blaža.

Prekocaj u intervjuu za agenciju INA kaže da je zastavu postavio na albanskoj zemlji.

"Zastavu Albanije smo postavili na istom mestu na kom je bila u vreme Skenderbega, koji je branio albanske zemlje", rekao je Prekocaj.

On je rekao da je presrećan zbog toga što je uradio sa članovima folklorne grupe "Arbreš".

"Ja sam Albanac, a Bog nam je dao ove teritorije koje su naše i koje nikada nećemo ostaviti", poručio je Prekocaj.

Iz albanske opozicione stranke u Severnoj Makedoniji Alijansa za Albance kažu da su zabrinuti zbog reakcije policije koja je sklonila albansku zastavu i zbog toga što su dva člana folklorne grupe pritvorena zbog tog incidenta.

"Postavljanje albanske nacionalne zastave na Samuilovoj tvrđavi ne predstavlja niti zakonski prekršaj, niti opasnost za bilo koga, posebno kada se zna da u Severnoj Makedoniji Albanci čine trećinu štanovništva i predstavljaju autohtoni narod", poručili su iz Alijanse za Albance, dodajući da ovaj incident ne pomaže državi u njenim evro-atlantskim opredeljenjima.

U Republici Severnoj Makedoniji postoji zakon o upotrebi zastave, državne zastave, kao zastava etničkih manjina. U tom je zakonu određeno da je na celoj teritoriji Republike Severne Makedonije u oficijalnoj upotrebi državna zastava, a pored državne zastave, u jedinicama lokalne samouprave gde pored Makedonaca žive i druge etničke manjine, koje čine najmanje 50 odsto od ukupnog stanovništva, koristi se i zastava te etničke manjine.

Prema ovom zakonu, zastava Republike Severne Makedonije mora da bude istaknuta sa zastavama etničkih manjina, a državna zastava mora po veličini da bude za trećinu veća od zastava manjina.

Takođe, za prekršioce ovog zakona predviđeni su kazne od 200 do 2000 evra u denarskoj vrednosti.

BONUS VIDEO:

DŽINOVSKA ANAKONDA BLOKIRALA AUTOPUT! Vozači ni da mrdnu dok ogromni gmizavac ne prođe! (VIDEO)

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.