PRVI REZULTATI PREDSEDNIČKIH IZBORA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Socijaldemokrate u vođstvu!
Ilustracija, Foto: Beta/Svetlana Dojčinović

Pravo glasa imao je 1.808.131 građanin

PRVI REZULTATI PREDSEDNIČKIH IZBORA U SEVERNOJ MAKEDONIJI: Socijaldemokrate u vođstvu!

Na osnovu 31,41 odsto obrađenih glasova

Objavljeno: 21.04.2019. 22:08h

Prema preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, u prvom krugu predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji vodi kandidat koalicije vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski sa 45,51 odsto glasova.

Na osnovu 31,41 odsto obrađenih glasova, kandidatkinja VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova osvojila je 41,28 odsto, dok je kandidat Alijanske za Albance i Bese Bljerim Raka dobio 11,76 odsto glasova.

Nezavisna kandidatkinja na predsedničkim izborima u Severnoj Makedoniji Gordana Siljanovska Davkova, koju podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE, izjavila je ranije danas da će, ukoliko ne prođe u drugi krug izbora, glasati za nezavisnog kandidata Bljerima Reku, kog su podržale opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i Besa.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pravo glasa imao je 1.808.131 građanin, a oni su birali između troje kandidata — Steve Pendarovskog, Gordane Siljanovske Davkove i Bljerima Reke.

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova građana izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Drugi krug trebalo bi da bude održan 5. maja.

Za predsednika će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova, pod uslovom da u drugom krugu glasa više od 40 odsto od ukupnog upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasača, prema članu 121, stav 3 izbornog zakona Severne Makedonije.

Ukoliko u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Телевизија 24)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media