NATO DOVLAČI SVOJU VOJSKU NADOMAK SRBIJE: Planirani veliki manevri Alijanse pod nazivom ODLUČAN UDAR!
Reč je o dosada najvećoj vojnoj vežbi organizovanoj u ovoj državi, Foto: Profimedia

za šta se vežba tolika armada?

NATO DOVLAČI SVOJU VOJSKU NADOMAK SRBIJE: Planirani veliki manevri Alijanse pod nazivom ODLUČAN UDAR!

Prema usvojenom dokumentu, reč je o dosada najvećoj vojnoj vežbi organizovanoj u ovoj državi, "na kojoj će se na praktičan i vidljiv način manifestovati saveznička podrška članstvu RSM u NATO"

Objavljeno: 17.04.2019. 21:29h
  • 12

Izvođenje zajedničke vojne vežbe pod nazivom "Odlučan udar", 2.000 vojnika Armije Republike Severne Makedonije (RSM) i 2000 pripadnika snaga američke Komande US EUCOM koja će u nekoliko faza biti sprovedena u ovoj zemlji od 20. maja do 15. jula ove godine, u utorak je odobrila Vlada premijera Zorana Zaeva.

Na sednici Vlade u Skoplju, kako je saopšteno, razmatrana je i prihvaćena Informacija o izvođenju pomenute vojne vežbe, po predlogu Ministarstva odbrane, uz odluku odobrenja ulaska i boravka pripadnika inostranih oružanih snaga na teritoriji RSM u tom cilju.

Prema usvojenom dokumentu, reč je o dosada najvećoj vojnoj vežbi organizovanoj u ovoj državi, „na kojoj će se na praktičan i vidljiv način manifestovati saveznička podrška članstvu RSM u NATO".

- Na vojnoj vežbi je predviđeno, osim učešća 2.000 pripadnika Armije RSM, i aktivno učešće 2.000 pripadnika oružanih snaga SAD i 400 različitih vidova motornih vozila, 25 pripadnika oružanih snaga Republike Albanije i 10 različitih motornih vozila, 25 pripadnika oružanih snaga Republike Bugarske i 10 različitih tipova motornih vozila, 25 pripadnika oružanih snaga Republike Litvanije i 100 pripadnika Vojske Crne Gore i 20 različitih vrsta motornih vozila - preneto je u saopštenju Vlade u Skoplju.

Vojna vežba, kako se zaključuje u pomenutom dokumentu, "usmerena je prema postizanju interoperabilnosti pripadnika vojnih oružanih snaga zemalja učesnica u cilju obezbeđenja povećane kontribucije u tekućim i predstojećim operacijama predvođenim NATO alijansom".

 

Bonus video

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media