CRNOGORCI NOMINOVALI ZAEVA I CIPRASA ZA NOBELA: Ovo je čovek koji ih je kandidovao zbog ISTORIJSKOG SPORAZUMA
Zaev i Cipras kandidati za Nobela, Foto: Beta

KANDIDATI

CRNOGORCI NOMINOVALI ZAEVA I CIPRASA ZA NOBELA: Ovo je čovek koji ih je kandidovao zbog ISTORIJSKOG SPORAZUMA

Nobelova nagrada za mir dodeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi

Objavljeno: 09:49h

Predsednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je norveškom Nobelovom institutu formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodeli premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu, zbog postizanja Prespanskog sporazuma koji je rešio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.

„Ovim istorijskim sporazumom je zatvoreno pitanje koje ne samo da je blokiralo evropsku i evroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina, već je stvaralo jaz između dveju susednih država. Na ovaj način su dva premijera pokazala političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču ne samo budućnosti njihovih dobrosusedskih odnosa, već i Evrope u celini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obeju zemalja najbolji su primer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva, koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva“, navedeno je u nominaciji Krivokapića.

Raqnko Krivokapić
Raqnko Krivokapić foto: Beta

Podsetimo, Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija. Dodeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.

BONUS VIDEO: ESPRESO INTERVJU: Gideon Grajf

(Espreso.co.rs/Sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.