DEVOJKO, SVIĐAŠ MI SE, U ŽIVOTU ĆEMO PRAVITI DRUŠTVO JEDNO DRUGOM Ovo je Dušan izgovorio pre 70 godina. A DANAS?
Vole se i dalje!, Foto: Printscreen / Youtube

LEGENDE

DEVOJKO, SVIĐAŠ MI SE, U ŽIVOTU ĆEMO PRAVITI DRUŠTVO JEDNO DRUGOM Ovo je Dušan izgovorio pre 70 godina. A DANAS?

Ljubav i sloga je recept za dugovečan brak. Najstariji bračni par u regionu, Dušan ( 89 ) i Kostadinka ( 92 ) Loškoski iz sela Orovnik blizu Ohrida, Makedonija proslavili su 70 godina braka

Objavljeno:

Sa svojim najbližima, trojicom sinova, šestoro unuka i 12 praunuka u seoskom Domu kulture obeležili su 70 godina zajedničkog života. Proslavi godišnjice njihovog braka predhodnio je deo običaja karakterističnih za pravo venčanje, sa svadbenim dekoracijama, naduvanim balonom sa brojkom 70 i obaveznim pečenim prasetom sa crvenom jabukom u ustima.

"Živimo skladno, u slozi i ljubavi. Nikada se nismo svađali, niti sam ikad pomislio da dignem ruku na nju, da je udarim", rekao je deda Dušan.

Kada su se uzeli, bili su veoma mladi. Dušan je imao 19, a Kostadinka 21 godinu.

"Iako je bila niska, bila je izuzetno lepa. Ličila mi je na kiticu cveća", rekao je deda Dušan za portal publicitet.mk.

Njegovoj budućoj nevesti u to vreme ni na kraj pameti nije padalo da se iz njenog sela Misleševo kod Struge uda čak u „daleki“ Orovnik. Ipak, „sudbina“ ih je spojila na svadbi bliskog rođaka.

Dušan je već bio zreo za ženidbu, a njegovu stasitost prvi je uočio brat Kostadinke, koji mu je prišao i bez oklevanja rekao: „Bićeš moj zet“, očima mu pokazujući svoju sestru Kostadinku.

Dušan je potom u kuću Kostadinke poslao provodadžije, a nedugo potom su se upoznali i prvi put progovorili.

"Devojko, sviđaš mi se. U životu ćemo praviti društvo jedno drugome, rekao joj je Dušan, a Kostadinka mu je sramežljivo, oborenog pogleda odgovorila: „I ti se meni sviđaš“.

U razgovoru za portal publicitet.mk. Kostadinka je priznala da nije mogla protiv odluke roditelja i brata. Takva su, veli, bila vremena. Tokom celog života zajedno su delili i dobro i zlo. Nadaju se da će tako biti i ubuduće, da će do poslednjeg trenutka ostati zajedno jer jedno bez drugoga jednostavno ne mogu. Na kraju su svima još jednom poručili da je za dugovečan brak najvažnija ljubav, sloga i razumevanje.

BONUS VIDEO:

TARZO PRKOSI HLADNOĆI: Ima 70 godina i redovno skija go do pojasa! (KURIR TV)

(Espreso.co.rs / Publicitet.mk./TV Sitel)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.