U SKOPLJU PRODAJU MAGNETE SA HITLEROVIM LIKOM: Prodaju ih pored Majke Tereze ispred Muzeja holokausta! (VIDEO)
Da li je normalno da od ovoga zarađuju?, Foto: Printscreen/Youtube

ZAŠTO?!

U SKOPLJU PRODAJU MAGNETE SA HITLEROVIM LIKOM: Prodaju ih pored Majke Tereze ispred Muzeja holokausta! (VIDEO)

Čudno je da su likovi Hitlera i Majke Tereze jedno pored drugog.

Objavljeno: 11:27h

Na samom ulazu u Staru skopsku čaršiju, u centru makedonske prestonice nalazi se veliki broj tezgi sa suvenirima i magnetima sa likovima Majke Tereze, Tita, Staljina, Aleksandra Makedonskog.... Frapantno je, međutim, što su najtraženiji magneti sa likom Hitlera koji se prodaju za 50 denara (oko 100 dinara).

Prodavači ovih magneta nisu hteli da govore pred kamerom skopske televizije Telma, a nisu ni svesni posledica. Okvir u kome su smešteni svi magneti zabrinjava i otkriva u kojoj meri čovečanstvo ima kratku memoriju i nedostatak poznavanja istorijskih činjenica.

Vidi se da su Hitlerovi magneti baš do magneta sa slikom Majke Tereze
Vidi se da su Hitlerovi magneti baš do magneta sa slikom Majke Terezefoto: Printscreen/Youtube

- Čudno je da su likovi Hitlera i Majke Tereze jedno pored drugog. Majka Tereza dobitnica nagrade za mir, a do nje čovek koji je ubio milione ljudi. Čudna kombinacija da su oni jedno pored drugog - začuđeno je izjavio jedan stranac pred kamerom televizije Telma.

U Evropi postoji tendencija buđenja neonacionalizma, pogotovo u vreme migrantske krize, ali ovde kod nas, u ovoj situaciji se radi o manipulaciji sa neznanjem, imitaciji pogubnih kretanja u svetu i propustima u obrazovnom sistemu, pogotovo kod mladih generacija, zaključuje novinar skopske televizije.

Memorijalni muzej Holokausta u Skoplju
Memorijalni muzej Holokausta u Skopljufoto: Printscreen/Youtube

Memorijalni muzej Holokausta, koji se nalazi u neposrednoj blizini tezgi, u nekoliko navrata je reagovao ukazujući prodavačima da glorifikuju destruktivnu ideologiju zbog koje je poginulo preko 50 miliona ljudi, među kojima 6 miliona Jevreja.

Pošto su njihova ukazivanja bila uzaludna, a prodaja magneta sa likom Hitlera nastavljena, Jevrejsta zajednica Makedonije još prošle godine je podnela inicijativu Ministartsvu pravde da se promeni krivični zakon kojim će biti sankcionisano glorificiranje nacionalsocijalizma i upotrebe njihovih simbola.

Iz Jevrejsta zajednica Makedonije kažu da se prema njihovim saznanjima izmena krivičnog zakona nalazi u vladinoj proceduri.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.