ZVANIČNA POTVRDA SOBRANJA: Makedonija menja ime, dobili 81 glas! Od sada će se ovako zvati!
Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promenio ustavno ime države u Republika Severna Makedonija, Foto: AP

novo ime

ZVANIČNA POTVRDA SOBRANJA: Makedonija menja ime, dobili 81 glas! Od sada će se ovako zvati!

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci

Objavljeno: 11.01.2019. 19:40h
  • 9

Makedonsko Sobranje je s 81 glasom "za", ni jednim protiv ni uzdržanim, usvojilo ustavnu promenu kojom je država u skladu s Prespanskim sporazumom promenila ime.

Usvojena je ustavna promena kojom je Makedonija promenila ime u Republika Severna Makedonija.

Na početku plenarne sednice obratio se makedonski premijer Zoran Zaev koji je rekao da je reč o teškoj, ali ozbiljnoj i odgovornoj odluci.

"Jeste, ja sam promenio stav po pitanju promene ustavnog imena i ustava države, ali menjanje stavova donosi progres i po cenu političke karijere", istakao je Zaev.

On je kazao da je VMRO-DPMNE znao da nije moguće postiči bolji sporazum i da bez Grčke nije moguće nastaviti put ka EU i NATO.

Ovom odlukom makedonsko Sobranje je promenio ustavno ime države u Republika Severna Makedonija, koja će stupiti na snagu kada parlament u Grčkoj bude ratifikovao Prespanski sporazum.

 


Makedonska vlada postigla je ranije dogovor sa albanskom opozicionom strankom BESA. Time je, kako navode u zajedničkom saopštenju, obezbeđena skupštinska većina za izglasavanje ustavnih amandmana.

"Potvrđujemo da formulacija 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' ostaje ista, a pritom je prihvaćen amandman na Ustav kojim se potvrđuje 'državljanstvo makedonsko/građanin Republike Severne Makedonije' i dodatno se pojašnjava kako će formulacija glasiti za građane albanske nacionalnosti, što će biti precizirano zakonom", navodi se u saopštenju.

Istovremeno, prihvaćen je amandman BESE kojim se potvrđuje da Republika vodi pođednako računa za dijasporu svih građana Makedonije u dijaspori.

Dodatno, prihvaćen je predlog BESE da se u zakon unese da na ličnim kartama bude upisana i etnička pripadnost građana.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencija)

 


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media