PROŠAO I KROZ SRBIJU SA DVOJE MAĐARSKIH DIPLOMATA? Crnogorski mediji izneli nove detalje bekstva Gruevskog
Gruevski dobio mađarski azil, Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

makedonija traži izručenje

PROŠAO I KROZ SRBIJU SA DVOJE MAĐARSKIH DIPLOMATA? Crnogorski mediji izneli nove detalje bekstva Gruevskog

U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem su bili Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske - objavili su jutros podgorički mediji

Objavljeno: 16.11.2018. 12:06h

Odbegli bivši makedonski premijer Nikola Gruevski otišao je u Mađarsku preko Crne Gore i Srbije, piše danas podgorička štampa.

Potvrdu te vesti dobila je i agencija Beta u diplomatskim krugovima. Gruevski je u Crnu Goru iz Albanije ušao sa makedonskom ličnom kartom, potvrdjeno je Beti.

Građanima Makedonije nisu potrebni pasoši za ulazak u Crnu Goru, a za Gruevskim u tom trenutku, kako je saopšteno, nije bila raspisana poternica.

Prema pisanju podgoričkih Vijesti, Gruevski je u Crnu Goru ušao 11. novembra u 19.19 preko graničkog prelaza Božaj, a u 22.16 istog dana izašao je iz te zemlje na graničnom prelazu Dobrakovo, sa Srbijom.

Kako se navodi, kad je Gruevski ulazio u Crnu Goru, s njim su bili nosioci madjarskih diplomatskih pasoša, Kulsar Antal i Varsalvai Šaba, a prilikom ulaska u Srbiju, Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba, takođe nosioci diplomatskog pasoša Mađarske.

- U Srbiju je ušao automobilom registarskih oznaka 55A05 u kojem su bili Časar Jozef Zoltan i Feleđazi Šaba. Obojica su nosioci diplomatskog pasoša Mađarske -  objavili su jutros podgorički mediji.

Na zvaničnom sajtu mađarske ambasade u Podgorici navodi se da je Zoltan zamenik ambasadora Mađarske u Crnoj Gori, a Šaba konzul. Uz ambasadu u Podgorici, Mađarska u Crnoj Gori ima i konzulat u Herceg Novom.

Crnogorska policija sinoć je saopštila da je Gruevski u Mađarsku otišao preko Crne Gore. U šturom saopštenju policija je navela da je Gruevski u Crnu Goru ušao 11. novembra i istog dana napustio zemlju.

Nije navedeno iz koje zemlje i preko kojeg graničnog prelaza je bivši premijer Makedonije ušao u Crnu Goru, niti preko kojeg graničnog prelaza je napustio zemlju.

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osudjen zbog nezakonite kupovine blindiranog "mercedesa" dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak 13. novembra napisao da je "poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil što je Mađarska potom i potvrdila.


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media