GRUEVSKI BEŽAO PREKO ALBANIJE I CRNE GORE: Albanska policija potvrdila! Premijer je zbrisao u Mađarsku,traži azil!
Kako prenosi agencija ATA, albanska policija je navela da je Gruveski putovao diplomatskim vozilom mađarske ambasade i prešao granični prelaz Hani i Hotit sa Crnom Gorom, Foto: Zorana Jevtić

mađarska vlada potvrdila da je Gruevski pokušao da zatraži azil

GRUEVSKI BEŽAO PREKO ALBANIJE I CRNE GORE: Albanska policija potvrdila! Premijer je zbrisao u Mađarsku,traži azil!

U to vreme nije bilo informacija na granici da traže Gruevskog

Objavljeno: 15.11.2018. 22:05h

Albanska policija saopštila je da je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, kojeg je skopski sud osudio na dvogodišnju zatvorsku kaznu, pobegao preko Albanije ka Crnoj Gori.

Kako prenosi agencija ATA, albanska policija je navela da je Gruveski putovao diplomatskim vozilom mađarske ambasade i prešao granični prelaz Hani i Hotit sa Crnom Gorom 11. novembra.

Kako je policija naglasila, u to vreme nije bilo informacija na granici da je ta osoba (Gruevski) proglašena traženom.

- Odbor za granice i migracije državne policije odgovorio je na pitanja medija u vezi sa ulaskom i izlaskom Nikole Gruevskog iz Albanije sledećim navodom: 11. novembra 2018, oko 19.11, građanin Nikola Gruevski napustio je teritoriju Republike Albanije preko graničnog prelaza Hani i Hoti ka Crnoj Gori, kao putnik vozila sa registarskom oznakom CD1013A, koje je u vlasništvu mađarske ambasade u Tirani 11. novembra 2018.

Nije bilo nikakvog obaveštenja da je građanin Nikola Gruevski proglašen traženim. 13. novembra 2018. nije bilo obaveštenja da je Nikola Gruevski tražen. 13. novembra 2018. oko 19.35 Interpol u Skoplju poslao je Interpolu u Tirani obaveštenje o tome da je Gruevski proglašen kao osoba za kojom je raspisana međunarodna poternica", navedeno je u saopštenju policije.

Agencije su ranije prenele da je mađarska vlada potvrdila da je Gruevski pokušao da zatraži azil u mađarskom predstavništvu van Makedonije i istakla da Budimpešta nema nikakve veze sa izlaskom Nikole Gruevskog iz njegove zemlje.

 

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana Gergelj Guljaš nije želeo da precizira u kojoj zemlji je Gruevski pokušao da zatraži azil, niti na koji način je došao do kancelarije za imigraciju i azil u Budimpešti, gde je zapravo podneo dokumenta za azil i gde je s njim obavljen razgovor, preneo je ranije Rojters.

Britanska agencija je prenela da se Gruevski nije sastao sa Orbanom i da je Guljaš rekao da Mađarska još nije dobila zvaničan zahtev Skoplja za izručenje Gruevskog.

Ðulaš je dodao da će Mađarska postupiti u skladu za zakonom ukoliko dobije taj zahtev.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto razgovarao je prethodno telefonom sa makedonskim kolegom o slučaju Gruevskog.

Sijarto je tom prilikom rekao da je zahtev Gruevskog za azil u Mađarskoj "pre pravno, nego političko pitanje", javila je mađarska agencija MTI, pozivajući se na Ministarstvo spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da je razgovor inicirala makedonska strana.

Kancelarija mađarskog premijera Viktora Orbana potvrdila je juče da je Gruevski podneo zahtev za azil mađarskoj kancelariji za imigracije, tražeći izbeglički status.

- Kancelarija za imigraciju i azil sprovešće, što se tiče azila, proceduru procene u skladu sa mađarskim i međunarodnim zakonom - navodi se u saopštenju Orbanove kancelarije - prenela je agencija Rojters.

Kancelarija mađarskog premijera je istakla da je Makedonija važan saveznik i strateški partner i da Mađarska smatra da je procena zahteva Gruevskog za azil "isključivo pravno pitanje".

Gruevski je u utorak na Fejsbuku objavio da je u Budimpešti i da je zatražio politički azil, nakon što je u poslednje vreme dobijao pretnje smrću.

- Uvek ću ostati veran Makedoniji. Nikada neću odstupiti - poručio je Gruevski, za kojim su makedonske vlasti raspisale poternicu zbog zloupotrebe službenog položaja.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rsAgencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media