I ONI SE SPREMALI DA POBEGNU! Dok je Gruevski zapalio za Mađarsku, policija uhapsila još dva njegova ministra
Nikola Gruevski, Foto: AP

haos u makedoniji

I ONI SE SPREMALI DA POBEGNU! Dok je Gruevski zapalio za Mađarsku, policija uhapsila još dva njegova ministra

Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog

Objavljeno:

Makedonska policija je uhapsila bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i bivšeg generalnog sekretara vlade Kirila Božinovskog, objavila je danas Televizija Telma.

Janakievski i Božinovski bili su funkcioneri u vladi odbeglog bivšeg premijera Nikole Gruevskog, a optuženi su u nekoliko sudskih postupaka Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore kao njegovi saradnici.

Tužiteljka Specijalnog tužilaštva Lile Stefanova je rekla novinarima da su i Janakievski i Božinovski noćas uhapšeni i odvedeni u pritvor jer su se spremali da pobegnu iz Makedonije kao Gruevski.

- U toku jučerašnjeg dana smo dobili informacije prema kojima su se Janakievski i Božinovski, na isti način kao Gruevski, pripremali za bekstvo- rekla je tužiteljka.

Krivični savet Odeljenja za organizovani kriminal i korupciju Osnovnog suda "Skoplje 1" kasno sinoć je prithvatio zahtev Specijalnog tužilaštva i odredio pritvor od 30 dana Janakievskom i Božinovskom, umesto dosadašnje mere oduzimanja pasoša.

Stefanova je najavila da je moguće da, ukoliko dobiju informacije, pritvor bude zatražen i za druge optužene u procesima Specijalnog tužilaštva.

Jedna od optuženih, bivša ministarka unutrašnjh poslova Gordana Jankuloska, koja je u slučaju "Tenk" i neperavosnažno osuđena na šest godina zatvora, rekla je da ne viid razlog zašto bi Specijalno tužilaštvo tražilo pritvor za nju, jer poštuje mere opreza koje joj je sud odredio.

- Ja poštujem mere opreza, ne postoji nikakav razlog da se te mere promene u pritvor- rekla je Jankuloska.

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski, kojem je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku kako bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koliko je osudjen u slučaju "Tenk" za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" dok je bio premijer.

Pred skopskim krivičnim sudom protiv Gruevskog se vode još četiri postupka, za izborne malverzacije, korupciju i političko nasilje, a Specijalno tužilaštvo vodi još nekoliko istraga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.