MAKEDONIJA ZVANIČNO PROMENILA IME: Sobranje velikom većinom glasalo za ustavne promene!
Pao je istorijski dogovor vlasti i dela VMRO-DPMNE, Foto: AP

republika severna makedonija

MAKEDONIJA ZVANIČNO PROMENILA IME: Sobranje velikom većinom glasalo za ustavne promene!

Pao je istorijski dogovor vlasti i dela VMRO-DPMNE

Objavljeno: 08:08h

Ukupno 80 poslanika Sobranja glasalo je za ustavne promene, posle kojih će Makedonija promeniti ime u Republika Severna Makedonija.

Reč je o istorijskom danu za Makedoniju, a posle dogovora vlasti i dela VMRO-DPMNE i glasanja u parlamentu, i zvanično će biti omogućena promena imena u Republika Severna Makedonija u skladu sa Sporazumom iz Prespe, makedonskog premijera Zorana Zaeva i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa.

Makedonski premijer Zoran Zaev ocenio je da je Makedonija uspešnim glasanjem za početak ustavnih promena zakoračila ka zapadnim savezima.

- Makedonija će biti deo EU i NATO. Ovom istorijskom odlukom naše započeto pristupanje NATO će se nastaviti a iduće godine će početi proces za EU - rekao je Zaev na konferenciji za novinare u prisustvu dela poslanika, predsednika parlamenta Taljata Džaferija i ministra spoljnih poslova Nikole Dimitrova.

Zaev je zahvalio svakom od 80 podslanika koji su glasali za odluku o početku procesa ustavnih izmena i posebno grupi od osam poslanika opozicionog VMRO DPMNE, koji su omogućili potrebnu dvotrećinsku većinu, "što su se stavili iznad partijskog interesa i pored pritisaka rukovostva".

- Danas je istorijski dan. Zajedno smo napisali istoriju - rekao je premijer Makedonije i pozvao i ostale poslanike opozicione koalicije, koji su glasali protiv, da se priključe procesu ustavnih promena koji ima još dve faze.

On je istakao da je proces glasanja u parlamentu bio transparentan dodajući da je ubeđen da će se u daljem pricesu priključiti više od 25 poslanika.

- Postoji šansa da završimo ovaj proces i sa svih 120 glasova za ustavne promene - istakao je Zoran Zaev.

Večerašnjim glasanjem u Sobranju završena je prva od ukupno tri faze u postupku za izmenu Ustava. U drugoj fazi treba da se ozvaniči predlog amandmana i za to je potrebna prosta većina ili 61 glas od ukupno 120 poslanika.Treća faza je usvajanje amandmana za šta je neophodna dvotrećinska većina odnosno podrška najmanje 80 poslanika.

Predlog Vlade odnosi se na četiri suštinske promene: dodavanje prideva Severna u imenu Republike Makedonije u celom tekstu Ustava, izmene u Preambuli gde se pri navođenju državotvornih tradicija potencira Antifašističko sobranje narodnog oslobođenja Makedonije (ASNOM) i navode se sve odluke koje su tamo donesene, garancija o nepovredivosti teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje, kao i briga o dijaspori i Makedoncima u inostranstvu.

Lider opozicionog VMRO DPMNE Hristijan Mickoski izjavio je da je večeras iz partije isključeno sedam poslanika koji su u makedonskom parlamentu glasali za početak ustavnih promena kojim se menja ime države u Severna Makedonija.

- Na moj predlog Izvršni komitet je jednoglasno prihvatio da poslanici koji su glasali za ustavne promene budu isključeni iz partije - rekao je Mickoski na konferenciji za novinare nakon vanredne sednice najvišeg organa stranke.

Grupa od sedam poslanika VMRO DPMNE i jedan poslanik koalicionog partnera Socojalističke partije Makedonije glasali su u parlamentu za odluku da počne proces za promene Ustava u skladu sa Dogovorom s Grčkom.

- Ovih sedmoro koji su postupili suprotno od volje građana, razočarali su mene i partiju i sa tim će morati da žive. Niti ih shvatam, niti mogu da ih razumen - rekao je Mickoski i pročitao imena isključenih poslanika.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Plusinfo.mk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.