POSLE REFERENDUMA - NATO! Makedonija može postati članica saveza već sledeće godine
Foto: AP

poziv stoltenberga

POSLE REFERENDUMA - NATO! Makedonija može postati članica saveza već sledeće godine

Stoltenberg je rekao da je NATO pažljivo pratio referendum u Makedoniji i da pozdravlja glas "za"

Objavljeno: 14:23h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da je NATO spreman da prihvati Makedoniju kao 30. članicu ali da je jedini put do članstva primena sporazuma o imenu sa Grčkom.

Na konferenciji za novinare uoči sastanka ministara odbrane zapadne vojne alijanse, Stoltenberg je rekao da je NATO pažljivo pratio referendum u Makedoniji i da pozdravlja glas "za" dodajući da je sada na Skoplju da odluči o narednim koracima.

On je rekao da su pristupni pregovori s Makedonijom već počeli i da očekuje da će biti završeni do kraja januara 2019.

- Čim sve ustavne promene budu završene možemo potpisati protokol o pristupanju. Dati Skoplju mesto za stolom NATO početkom naredne godine. To je istorijska prilika - rekao je Stoltenberg i pozvao sve političke lidere da "rade zajedno, konstruktivno i odogovorno i da iskoriste tu priliku".

Stoltenberg je podsetio da je od 1999. NATO dobio 13 novih članica što je "pomoglo širenju demokratije, stabilnosti i napretka u Evropi".

Od ulaska Crne Gore prošle godine strana ulaganja iz zemalja članica su udovostručena, rekao je i naglasio da "NATO ostaje posvećen stabilsnoti i sigurnosti tog važnog dela Evrope".

bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.