ZAPAD OMANUO! Evo šta znači niska izlaznost Makedonaca na referendumu koji bi ih odveo PRAVO U NATO!
Foto: AP/Thanassis Stavrakis

referendum

ZAPAD OMANUO! Evo šta znači niska izlaznost Makedonaca na referendumu koji bi ih odveo PRAVO U NATO!

Da bi referendum bio uspešan potrebno je 50 pdsto plus jedan..

Objavljeno:

Cvetin Čilimanov, novinar i bivši savetnik makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, za Sputnjik analizira dosadašnju izlaznost na referendumu u Makedoniji.

Prema podacima DIK-a, izlaznost do 15 časova je 22,5 odsto, a do 17 sati taj procenat je iznosio niskih - 28 odsto.

Da bi referendum bio uspešan potrebno je 50 odsto plus jedan.

Čilimanov ocenjuje da je izlaznost na referendumu izuzetno niska i da jedino sredine gde žive Albanci i javna administracija koju je lako uceniti imaju nešto višu izlaznost.

On tvrdi da su daleko od minimalno potrebnih 50 odsto u projekcijama.

- Jasno je da su Makedonci u potpunosti odbacili dogovor Zaev-Cipras i sve ucene i pretnje od strane evropskih i američkih diplomata. Zaev još može da pokuša da uceni poslanike VMRO-DPMNE da glasaju za ustavne promene u Skupštini, ali to bi naišlo na snažan otpor kako ovde tako i u Grčkoj, gde politička elita takođe ne može da prihvati švercerske promene Ustava - kaže Čilimanov.

Referendumsko izjašnjavanje nadgledalo je rekordnih 12.400 posmatrača, od kojih 493 stranih, a za praćenje su se akreditovala i 83 strana novinara iz 32 medija.

Najavljeno je da će referendum obezbeđivati više od 6.000 policajaca, a ministar policije Oliver Spasovski je najavio da će biti kažnjavano i svako onemogućavanje i sprečavanje građana da se izjasne.

Dogovorom Makedonije i Grčke, koji su u julu postigle vlade Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, predviđeno je da Makedonija imenu doda geografsku odrednicu "severna", a sporazum predviđa i garancije za makedonski jezik i nacionalni identitet.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.