MERKELOVA PORUČUJE IZ SKOPLJA: Eu ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan
Foto: EPA, Ap/michael Sohn

premijer se zahvalio merkelovoj

MERKELOVA PORUČUJE IZ SKOPLJA: Eu ima jak interes da Zapadni Balkan bude stabilan

Merkelova je istakla da Makedonija ima poziv za članstvo u NATO i EU

Objavljeno:

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Skoplju da EU ima jak interes za stabilnost Zapadnog Balkana i da je teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kakav jeste.

"Iz nemačkog aspekta, iz evropskog aspekta, imamo veliki interes za stabilan region. Ako pogledate kartu tada gledate zemlje Zapadnog Balkana i to je ključno za stabilnost cele EU", rekla je ona na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom.

"Svim zemljama Zapadnog Balkana dali smo perspektivu ulaska u EU. Ne samo zato što mi želimo nešto dobro ovim zemljama, već zato što je to u našem sopstvenom interesu", rekla je kancelarka Nemačke.

Merkelova je istakla da lično veruje da je "teritorijalni integritet važna polazna tačka za region da ostane takav kao što jeste i da ima još bližu saradnju u tom okviru i kada sve budu deo EU".

Referendum mogućnost da Makedonija otvori vrata EU i NATO

Nemačka kancelarka izjavila je danas u Skoplju da je predstojeći referendum o imenu mogućnost Makedonije da otvori vrata i bude deo evroatlantske porodice i pozvala je gradjane da izadju i glasaju.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom, posle jednočasovnog sastanka, ona je rekla da se zalaže za veliku izlaznost na referedumu, na kojem će se gradjani Makdonije izjasniti o dogovoru sa Grčkom. Merkelova je istakla da Makedonija ima poziv za članstvo u NATO i EU, ali da na tom putu mora još mnogo da se uradi, počinjući od uspešnog refereduma 30. septembra.

"Ne sedite kući, izadjite na referendum. To je ključan datum za vašu državu. To je istorijska šansa koja se ne pojavljuje svaki dan. Šansa koju jedna generacija ima jednom. Iskoristite demokratsku mogućnost da kažete šta mislite o budućnosti vaše zemlje", rekla je kancelarka Nemačke.

Merkelova je rekla da se neće sresti sa predsednikom Makedonije Djordjem Ivanovim, a da će lideru opozicione VMRO DPMNE Hristijanu Mickoskom, koji je protivnik dogovra sa Grčkom, reći isto što je rekla i premijeru Zaevu.

"Razume se, govoriću i o tome da u jednoj demokratiji za odlučna pitanja postoji zajednička nacionalna odgovornost", rekla je Angela Merkel, koja će se sa Mickoskim sresti u prostorijama Ambasade Nemačke u Skoplju.

Ona je rekla da niko u medjunarodnoj zajednici ne preti makedonskim gradjanima izolacijom ako ne podrže dogovor sa Grčkom, ali je istakla da je realizacija tog dogovora povezana sa članstvom u EU i NATO. "Postojao je spor izmedju vaše zemlje i Grčke i moralo je da se nadje rešenje zato što je pitanje imena i članstva povezano. To pitanje nije povezano sa Vladom, već sa time da sve zemlje članice treba da se saglase", rekla je Merkelova. Nemačka kancelarka je ocenila da ljudi u Makedoniji imaju mogućnost da, kao pre 27 godina kada su na današnji dan proglasili nezavisnost, izglasaju da li žele da pripadaju porodici NATO i EU.

"To istovremeno traži prihvatanje dogovra sa Grčkom", rekla je Merkelova, koja je iskoristila priliku i da Makedoncima čestita 8. septembar, Dan nezavisnosti, koja je proglašena pre 27 godina.

Premijer Makedonije Zoran Zaev zahvalio je Merkelovoj na snažnoj podršci Nemačke i ocenio da je njen dolazak potvrda da velike sile podržavaju dogovor sa Grčkom, kao i stremljenje Makedonije da postene deo EU i NATO. Kako je istakao, kancelarka Merkel ukazuje Makedoniji veliku čast posetom na Dan nezavosnosti i to će biti uzvraćeno uspešnim referendumom koji će značiti evropsku perpektivu Makedonije.

"Ova poseta ima snažnu poruku i podsticaj pred referedum na kojem će gradjani izabrati budućnost. Mi cenimo podršku nemačke za strateška opredeljenja, nama ostaje da produžimo snažno sa reformama i ubrzanom učlanjenju u NATO i u EU", rekao je Zaev.

Makedoniji 30. septembra predstoji referendum o dogovoru s Grčkom i promeni imena u Severna Makedonija koji bi, u slučaju da bude uspešan, trebalo da bude potvrdjen ustavnim promenama do kraja ove godine, što je osnovni uslov za makedonsku integraciju u EU i NATO.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.