GRUEVSKOM DVE GODINE ZATVORA: Bivši makedonski premijer osuđen zbog nezakonite nabavke mercedesa!
Foto: EPA / Georgi Licovski

presuda u skoplju

GRUEVSKOM DVE GODINE ZATVORA: Bivši makedonski premijer osuđen zbog nezakonite nabavke mercedesa!

Ispred suda njegove pristalice su protestvovale

Objavljeno:

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen je na dve godine zatvora zbog nepravilnosti prilikom kupovine blindiranog vozila za potrebe vlade.

Drugooptuženi Đoko Popovski osuđen na šest godina i šest meseci zatvora. Odbrana najavila žalbu. Ispred zgrade suda izbio je protest.

- Svi nosioci javnih funkcija traba da znaju za princip odgovornosti, a građani moraju da znaju kako se troše njihove pare. Niko ne sme da omalovažava građane na način na koji je to učinio Gruevski - rekla je sudija Dobrila Kacarska, prenosi portal Prizma.

Slučaj "Tenk", kako su Makedonci nazvali ovaj slučaj, prvi je od pet postupaka koje makedonsko pravosuđe vodi protiv nekadašnjeg premijera i bivšeg lidera VMRO-DPMNE.

Osim Gruevskog, osuđen je i bivši zamenik ministra unutrašnjih poslova Đoko Popovski. Njemu je sud u Skoplju izrekao kaznu od šest i po godina zatvora.

Popovski je u utorak osuđen na devet godina zatvora zbog nezakonite nabavke 300 vozila za potrebe makedonske policije.

Neposredno posle izricanja presude, ispred zgrade suda okupila se grupa pristalica Gruevskog, koji su uzvikivali: "Nikola, Nikola" i "Makedonija, Makedonija".

U slučaju "Tenk" sudi se i bivšoj ministarki policije Gordani Jankulovskoj, ali je taj deo suđenja odvojen.

Blindirani "mercedes" kupljen je 2012. godine, a javnost je za njega saznala tri godine kasnije, kada je Zoran Zaev, tada lider opozicije, počeo da objavljuje seriju snimaka prisluškivanih razgovora Gruevskog i Jankulovske.

Nikola Gruevski nije prisustvovao izricanju presude, a njegova odbrana najavila je žalbu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/rts.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.