SADA JE DEFINITIVNO! Albanski zvaničan jezik u Makedoniji!
Makedonski parlament, Foto: Printscreen/Youtube

ODLUKA JE DONETA

SADA JE DEFINITIVNO! Albanski zvaničan jezik u Makedoniji!

Prethodno je skupštinsko obezbeđenje u poslednjem trenutku uspelo da spreči ozbiljan incident

Objavljeno:

Zakon o upotrebi jezika u Makedoniji konačno je u sredu usvojen u Sobranju (skupštini) odlukom makedonsko-albanske poslaničke većine, bagatelisanjem zahteva opozicone VMRO-DPMNE za raspravu po 35.569 podnetih amandmana.

Bez prethodnog pregledanja i razmatranja amandmana opozicije, spiker parlamenta Talat Džaferi pozvao poslanike da glasaju. „Za“ ozvaničenje Zakona bila su 64 poslanika (jednodomni parlament ima 120 zastunika) vladajuće većine – socijaldemokrata (SDSM) lidera i premijera Zorana Zaeva i albanske Demokratske unije integracija (DUI) Alija Ahmetija.

Džaferi je, posle više od dva meseca političke „trgovine“ i pritisaka, protivnika tog akta, masovnih protesta patriotskih privrženika makedonske opozicije, u sredu proglasio Zakon o upotrebi jezika da za usvojen. Time je ozvaničena upotreba albanskog jezika kao drugog službenog jezika u zemlji.

Pre početka skupštinskog zasedanja, kao i posle usvojanja zakona, ispred zdanja makedonskog parlamenta u centru Skoplja, na zatvorenom bulevaru 11 oktobar, trajali su antivladini protesti „ustavobranitelja“.

Prethodno je skupštinsko obezbeđenje u poslednjem trenutku uspelo da spreči ozbiljan incident – fizički obračun između Džaferija i poslanika VMRO-DPMNE, bivšeg lidera te stranke i premijera Vlade - Nikole Gruevskog.

Pomenuti Zakon o upotrebi jezika na prvom glasanju usvojen je polovinom januara ove godine, no, šef države Đorđe Ivanov je odbio da potpiše ukaz o proglašenju kontroverznog akta, pa je vraćen na „popravnu“ skupštinsku proceduru i glasanje.

Iz opozicione VMRO-DPMNE istrajavaju na stavu da je Zakon "protivustavan", uz ponovljena politička upozorenja koja su gotovo identična onim koje je naveo i Ivanov u obrazloženju odluke da uskrati potpis na ukazu o proglašenju, da će dovesti do dubljih i po državu opasnih podela u društvu, „na štetu homogenizacije makedonske zajednice".

Konačnim usvajanjem Zakona o upotrebi jezika u Makedoniji, ispunjen je jedan od presudnih uslova albanskih stranaka za podršku i ulazak u koalicionu Vladu premijera Zaeva.

Bonus video:

RUS BAHATO PARKIRAO: Zemljak mu održao lekciju

(Espreso.co.rs / Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.