ZAEV: Makedonija je spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu
Foto: Beta

PROMENe

ZAEV: Makedonija je spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom jer se radi o suštinskom i osetljivom pitanju

Objavljeno:

Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je danas da je Makedonija spremna da prihvati geografsku odrednicu u imenu države.

Zaev je rekao da je Vlada Makedonije danas odlučila da autoput od severne do južne granice "Aleksandar Makedonski" promeni ime u "Prijateljstvo", kao i da skopski aerodrom promeni dosadašnje ime "Aleksandar Veliki" u "Skoplje".

- Mi smo spremni za geografsku odrednicu", rekao je premijer Makedonije na konferenciji za novinare sa šefom Delegacije EU Samjuelom Žbogarom koji mu je uručio Strategiju Evropske komisije za Zapadni Balkan.

Zaev je rekao da on sada više neće govoriti o sporu s Grčkom jer se radi o suštinskom i osetljivom pitanju i da zadržava dozu obazrivosti pošto želi da pregovarački proces s Grčkom u sporu oko imena Makedonije uspe.

Promene imena auto-puta i aerodroma je bilo obećanje koje je Zaev dao premijeru Grčke Aleksisu Ciprasu prilikom njihovog januarskog sastanka u Davosu gde su razgovarali o mogućnostima rešavanja dvoipodecenijskog spora koji opterećuje odnose dve zemlje.

Ministar spoljnih poslova Grčke Nikos Kocijas prethodno je rekao da grčka strana još čeka da Skoplje konačno javno predloži šta će biti dodato nazivu Makedonije i da to objasni narodu.

Bonus video:

NE, NE, OVO NIJE MOGUĆE! Lavovi se plaše i sklanjaju od malog psa koji laje!

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.