OVO SU TRI PREDLOGA ZA NOVO IME MAKEDONIJE!
Makedonija, Grčka, Foto: Profimedia

GRČKI MEDIJI OTKRILI

OVO SU TRI PREDLOGA ZA NOVO IME MAKEDONIJE!

Prema pisanju ovog medija nije isklučeno i da se Nimic se odluči sa neko novo složeno ime

Objavljeno:

Grčki dnevnik "Ril njuz" objavio je da postoje tri predloga za novo ime Makedonije - "Severna Makedonija", "Gornja Makedonija" i "Nova Makedonija". Ovi predlozi su prestavljeni na sastanku Metju Nimica sa pregovaračima dve zemlje, Vaskom Naumovskim i Adamantiosom Vasilakisom.

Prema pisanju ovog medija nije isklučeno i da se Nimic se odluči sa neko novo složeno ime. Pored ovih ranije su pomenuti i "Vardarska Makedonija" i "Slavomakedonija" mada ovaj poslednji nije prihvatljiv Albancima.

Panos Kammenos, prema pisanju tog lista je rekao da neće prihvatiti upotrebu "grčki termin Makedonija", ali bi mogao da se složi sa imenom u kome bi naziv Makedonija bio makedonski, bez prevoda.

List navodi da je generalni sekretar NATO-a dolazi u Skoplju "neposredno pre nego što Nimic da da svoj predlog" kako bi razgovarao o integraciji Makedonije u NATO. Očekuje se da će u narednom periodu Skoplje posetiti i drugi strani lideri, očigledno u nastojanju da ubede Vladu da se kreće ka kompromisu.

Istovremeno, Atina očekuje direktne praktične poteze u pravcu napuštanja iredentizama, kao na primer promenu imena skopskog aerodroma i uklanjanje spomenika na primer Aleksandra Velikog i Filipa makedonskog, navodi list. U tekstu se navodi da je Atina upozorila da se referendum u Makedoniji neće održati kako bi odobrio sporazum, jer bi prema procenama to odbila većina građana.

Bonus video:

Espreso intervju, Dragan Đilas

(Espreso.co.rs / Sloboden pečat)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.