PRVI SUSRET, A VEĆ PALE ČESTITKE: Zoran Zaev se sastao sa Mogerini!
Foto: Reuter

prvi put sa federikom mogerini

PRVI SUSRET, A VEĆ PALE ČESTITKE: Zoran Zaev se sastao sa Mogerini!

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i makedonski premijer Zoran Zaev saglasili su se danas tokom sastanka u Briselu o važnosti jedinstva i pomirenja u Makedoniji i potrebi da se krene dalje od političkih i medjuetničkih tenzija, saopšteno je iz kancelarije visoke predstavnice

Objavljeno: 18:29h

Kako se navodi, Mogerini se danas u Briselu sastala sa Zoranom Zaevim, u čijoj su pratnji bila i dva potpredsednika vlade Radmila Šekerinska i Bujar Osmani i ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Mogerini je čestitala Zaevu na nedavnom uspehu na izborima i uspešnom formiranju nove vlade i sa njim razmenila stavove o tome kakve korake zemlja planira u narednom periodu.

Oni su se složili o značaju jedinstva i pomirenja.

- Konstruktivna i inkluzivna saradnja izmedju vlade i opozicije biće ključ za sprovodjenje sporazuma iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta u rešenju bilateralnih pitanja i jačanju medjuetničkih odnosa - navodi se u saopštenju.

Visoka predstavnica za spoljne poslove i bezbednosnu politiku podvukla je posvećenost EU pružanju jake podrške i zajedničkom radu sa Bivšom Jugoslovenskom Republikom Makedonijom (privremeni naziv Makedonije), da bi se zemlja vratila nazad na put EU integracija, zaključuje se u saopštenju.

Zaev je danas razgovarao u Briselu i sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom. Han je u izjavi novinarima posle razgovora s Zaevim kada je i dao ocene svog nedavnog puta u regionu, rekao da je EU rešena da u članstvo primi zemlje Zapadnog Balkana.

foto: Olivier Hoslet

Govoreći o Makedoniji Han je rekao da je Makedonija konačno prevazišla krizu i da se sada razgovara o hitnim i nužnim reformama na putu ka EU. Han je rekao da će EU učiniti sve da se pitanje imena Makedonije reši kako bi mogli da počnu pregovori "pod uslovom da Skoplje učini nužni napredak.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.