Makedonija sledeće godine u NATO - sa novim imenom?
Foto: Profimedia

aktivan plan

Makedonija sledeće godine u NATO - sa novim imenom?

Makedonija se pridružila tzv. „akcionom planu za pripremu članstva u NATO-u“ 2009. godine

Objavljeno: 13:03h

Severnoatlanska Alijansa planira da do proleća 2018. Godine primi u svoj sastav Makedoniju, rekao je Sputnjiku izvor, upoznat sa tokom pregovora o stupanju Skoplja u NATO.

- Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je sredinom jula planira da poseti Skoplje i razgovara o tome. Cilj NATO-a je da do proleća 2018. Godine se zemlja primi u njen sastav - rekao je sagovornik agencije.

Prema njegovim rečima, na tome aktivno rade SAD.

- Juče se ambasadoer SAD u Skoplju sastao sa ministrom odbrane Makedonije i takođe razgovarao o tome. Vašington poziva Skoplje da krene na ustupke i sudeći po svemu, oni su spremni na to - rekao je izvor.

Premijer Makedonije Zoran Zaev izjavio je ranije da je spreman da zemlja stupi u NATO pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, na čemu insistira Grčka, kako bi ubrzao i integracije republike u EU.

- Postoje dva načina — ili rešenje problema, ili da pod privremenim pozivom uđemo u NATO, a da predložimo pregovore sa Grčkom, zbog problema koji Grčka ima sa našim ustavnim imenom, za integraciju u EU. Oni znaju da za nas postoji podjednaka težnja ka EU - izjavio je Zaev u intervju MRT.

Makedonija se pridružila tzv. „akcionom planu za pripremu članstva u NATO-u“ 2009. godine.

Protekle srede, premijer Grčke Aleksis Cipras čestitao je Zaevu stupanje na dužnost i potvrdio stav Atine u sporu oko imena Makedonije. Danas je šef makedonske vlade saopštio da očekuje u narednim mesecima posetu Skoplju generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga koji „otvara vrata državi za punopravno članstvo u Severnoatlantskoj Alijansi“.

(Espreso.co.rs / Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.