Gruevski optužen za malverzacije 'teške' 160 miliona evra!
Foto: Reuters

zamrzavanje imovine

Gruevski optužen za malverzacije 'teške' 160 miliona evra!

U prvom slučaju, Gruevski se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja pri izboru izvođača za izgradnju dve ulice pri čemu je, smatra tužilaštvo, budžet oštećen za 155 miliona eura

Objavljeno: 12:35h

U dva nova slučaja Nikola Gruevski se sumnjiči za pranje novca i zloupotrebu položaja pri izboru graditelja dvije autoceste.

Specijalno tužilaštvo Makedonije pokrenulo dvije nove istrage protiv bivšeg premijera Nikole Gruevskog, gde se tereti za finansijski kriminal.

Bivši premijer Makedonije Nikola Gruevski je prvoosumnjičenik u dva slučaja u kojima je istragu otvorilo Specijalno javno tužiilaštvo u Skoplju, a odnose se na finansijske malverzacije.

OFICIR BIA BIO U SOBRANJU ZA VREME LINČA POSLANIKA?! "Bio sam tamo po službenoj dužnosti", tvrdi Goran Živaljević

U prvom slučaju, Gruevski se sumnjiči za zloupotrebu službenog položaja pri izboru izvođača za izgradnju dve ulice pri čemu je, smatra tužilaštvo, budžet oštećen za 155 miliona eura.

U drugom slučaju, sumnjiči se da je kao predsjednik političke stranke VMRO-DPMNE omogućio formiranje grupe koja je šest godina prala novac i tako stečenu nezakonitu korist, u iznosu pet miliona eura, uplatila na račun stranke.

Zamrzavanje stranačke imovine

- Obimnim predistražnim postupkom uspeli smo identifikovati osobe iz rukovodstva VMRO-DPMNE-a za koje postoji osnovana sumnja da su nezakonito delovali, imali ličnu korist i iskoristili stranku, uprkos tome što su se predstavljali kao savesni građani koji su radili i stekli imovinu za VMRO-PDMNE. U javnosti su kreirali pogrešni utisak da je stranka odgovorna za nezakonito upravljanje, iako dokazi uopće ne upućuju u tom smjeru - rekla je Fatime Fetai iz Specijalnog javnog tužilaštva u Skoplju.

Tužilaštvo je zatražilo zamrzavanje dela imovine stranke, između ostalog, i novoizgrađeno sedište VMRO-DPMNE-a u Skoplju.

(Espreso.co.rs / Al Jazeera)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.