SAD, EU i NATO: Šokirani nasiljem u Makedoniji, mora se poštovati demokratski proces!
Foto: Reuters

pozvali na mir i rešenje

SAD, EU i NATO: Šokirani nasiljem u Makedoniji, mora se poštovati demokratski proces!

Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže od nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je MIA
Objavljeno:

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da je šokiran nasiljem u makedonskom Sobranju i pozvao sve strane da pristupe dijalogu.

- Sve strane moraju da poštuju demokratski proces i da se upuste u dijalog, a ne nasilje - objavio je Stoltenberg na Tviteru.

I visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar EU za proširenje Johanes Han najoštrije su sinoć osudili nasilje u makedonskom parlamentu, i takođe pozvali na vraćanje stvari u "demokratski proces".

- Nasilje u parlamentu je potpuno neprihvatljivo i mi pozivamo na smirivanje i uzdržanost. Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija moraju da osiguraju bezbednost parlamenta i njegovih članova - navedeno je u sinćnjem zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

HAOS U MAKEDONIJI: Maskirani nasilnici iz VMRO-DPMNE uleteli u Parlament i Zaevu razbili glavu! (FOTO) (VIDEO)

- Demokratija mora da ide svojim putem - naveli su oni i dodali da su primili pozitivnu vest o izboru Talata Džaferija za predsednika parlamenta.

foto: Reuters

- EU je uverena da je politički dijalog u institucijama jedini put napred i apelujemo na sve političke aktere da poštuju Ustav zemlje i deluju u duhu demokratskih principa, pristojnosti i zdravog razuma - navodi se u saopštenju.

Američka ambasada u Skoplju takođe je još sinoć reagovala osudom nasilja i navela da priznaje izbor Talata Džaferija za predsednika Sobranja.

- Najoštrije osuđujemo nasilje u parlamentu. To nije u skladu sa demokratijom i neprihvatljiv je način za prevazilaženje razlika - piše u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici ambasade.

foto: Reuters

Kako se navodi, ključno je da sve političke stranke poštuju pravo i demokratske procese i da se uzdrže od nasilnih akcija koji pogoršavaju ovu situaciju, prenela je MIA.

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.