ZAEV PREDSTAVIO PROGRAM NOVE MAKEDONSKE VLADE: Povoljnije poreske stope, stop korupciji!
Foto: Profimedia

Dani odluke

ZAEV PREDSTAVIO PROGRAM NOVE MAKEDONSKE VLADE: Povoljnije poreske stope, stop korupciji!

Kao strateške ciljeve vlade, Zaev je naveo bolji život građana, ekonomski razvoj i integraciju Makedonije u EU i NATO
Objavljeno: 14:44h

Lider pobedničke SDSM, Zoran Zaev, predstavio je na konferenciji za novinare program nove Vlade Makedonije koju će, kako se očekuje, predvoditi.

Zaev je rekao da će vlada u prvih 6 meseci svog postojanja predstaviti konkretne mere za povećanje standarda građana Makedonije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Zaev je najavio i promene u poreskom sistemu, koje će pogodovati siromašnijim građanima:

- Ko ima manje novca, plaćaće manje poreze - rekao je, najavljujući poresku politiku u kojoj svako plaća porez u odnosu na onoliko koliko zarađuje.

Lider SDSM je najavio i angažovanje vlade na smanjivanju korupcije i sređivanju državne uprave.

- Dosta je bilo bogaćenja funkcionera na račun građana - poručio je Zaev.

Inače, predsednik Makedonije Ivanov i dalje uporno odbija da da mandat Zoranu Zaevu, i pored jasnog stava međunarodne zajednice da demokratska volja građana mora da se poštuje.

Kao strateške ciljeve vlade, Zaev je naveo bolji život građana, ekonomski razvoj i integraciju Makedonije u EU i NATO.

- Makedonija će biti država svih njenih građana. Izgradićemo jedinstveno društvo koje će podstaći dobre odnose između svih zajednica i neće podsticati tenzije - rekao je Zaev.

Zaev je sa dve albanske partije, DUI i BESA, obezbedio parlamentarnu većinu od 67 poslanika od ukupno 120, ali predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbija da mu dodeli mandat za sastav nove vlade zbog "albanske platforme", koja između ostalog predviđa da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim.

- Ovo će biti reformski vlada koja će brinuti o zajedničkim strateškim interesima Republike Makedonije za članstvom u NATO-u i EU i o prevazilaženju političke krize i podele vlasti, vladavini prava i jakim državnim institucijama - rekao je Zaev, i poručio da će vlada stajati čvrsto iza zajedničkih ciljeva, a da on kao odgovoran političar poručuje da će biti premijer svih građana Makedonije.

- Razumem zabrinutost građana na ulici kao rezultat propagande vlade, koja želi da se zaštiti od onoga što sledi - odgovornosti za zločin. Govorimo o jedinstvu i podelama. Ovo je opasna igra Nikole Gruevskog i nekoliko članova rukovodstva VMRO-DPMNE", rekao je Zaev.

Zaev je rekao da će omogućiti promovisanje upotrebe jezika u Makedoniji:

- Ako građanin ima pravo da govori svoj maternji jezik, to ne znači da neko drugi izgubi. Naprotiv, dobija Makedonija - rekao je Zaev.

On je najavio da će Albanci u Makedoniji biti ravnopravni u državnim institucijama i da će moći da komuniciraju na maternjem jeziku, kao i Srbi, Bošnjaci, Romi, Vlasi...

Zaev je negirao da će u svim školama morati da se uči albanski jezik.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.