Ivanov traži od SAD, EU i Erdogana da odbace albansku platformu!
Foto: Fonet

uputio pismo

Ivanov traži od SAD, EU i Erdogana da odbace albansku platformu!

Pismo Ivanova usledilo je posle serije pokušaja međunarodnih zvaničnika, uključujući i šefcu EU za spoljnu politiku Frederiku Mogerini da ubedi makedonskog predsednika da mandat za sastav nove vlade preda lideru opozicije Zoranu Zaevu, koji ima podršku 67 od 120 poslanika u Sobranju
Objavljeno:

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov zatražio je od EU, SAD i turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da odbace platformu albanskih stranaka, navodeći da taj dokument "ugrožaava teritorijalni integritet i suverenitet" Makedonije.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Osuda i odbacivanje ovog dokumenta jedini je izlaz iz bezizlazne situacije u kojoj se nalazimo - navodi se u pismu koje je Ivanov uputio predsednicima SAD i Turske, Donaldu Trampu i Redžepu Tajipu Erdoganu, kao i najvišim zvaničnicima EU i NATO.

NAJVEĆA OBJAVA U ISTORIJI: WikiLeaks je upravo otkrio KAKO CIA HAKUJE sve naše telefone, kompjutere, televizore!

- Tražim da osudite flagrantno mešanje u unutrašnje stvari Makedonije... Očekujem vašu snažnu poruku o nepovredljivosti granica u našem geopolitički ranjivom regionu - naveo je Ivanov.

Albanska platforma, koju su posle decembarskih vanrednih parlamentarnih itzbora i uz posredovanje albanskog premijera Edija Rame potpisali predstavnici svih albanskih političkih stranaka u Makedoniji, predviđa dvojezičnost na celoj teritoriji Makedonije.

foto: Filip Plavčić

- Tiranska platforma postala je preduslov za formiranje nove vlade Republike Makedonije. Platforma je postizborni dokument usvojen u inostranstvu u kabinetu stranog državnika i uz posredstvo premijera strane države - naveo je Ivanov.

Pismo Ivanova usledilo je posle serije pokušaja međunarodnih zvaničnika, uključujući i šefcu EU za spoljnu politiku Frederiku Mogerini da ubedi makedonskog predsednika da mandat za sastav nove vlade preda lideru opozicije Zoranu Zaevu, koji ima podršku 67 od 120 poslanika u Sobranju.

Od trenutka kada je Zaev postigao dogovor sa albanskim strankama, u gradovima Makedonije traju protesti zbog prihvatanja platforme albanskih stranaka.

(Espreso.co.rs / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.