PADA LI VLADA? U Makedoniji slave i vlast i opozicija, rezultat tesan! (VIDEO)
Foto: Reuters

šta će biti

PADA LI VLADA? U Makedoniji slave i vlast i opozicija, rezultat tesan! (VIDEO)

Pobednik vanrednih izbora u Makedoniji još nije poznat, a trka je veoma nezivesna. I vladajuća partjia VMRO-DPMNE i opozicioni SDSM proglasili pobedu
Objavljeno: 07:10h

Prednost VMRO-DPMNE od oko pet odsto koju je Državna izborna komisija po zatvaranju birališta se tokom večeri istopila, pa partija dugogodišnjeg premijera Nikole Gruevskog sada ima oko jedan i po procenat više, odnosno oko 15-ak hiljada glasova, u odnosu na stranku ljutog protivnika Zorana Zaeva.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Uprkos prvobitnim rezultatima, Zaev je ubrzo po zatvaranju birališta pozvao građane na ulice da proslave pobedu, uz objavu da je opozicija pobedila u svim gradskim sredinama u Skoplju.

Istovremeno, vladajuća partija je svoje pristalice uveravala da će prednost sa početka večeri samo rasti kako noć bude odmicala. Ipak, rezultati DIK su pokazali drugačiju sliku - na osnovu 97,42 odsto obrađenih birališta, partija bivšeg dugogodišnjeg premijera zemlje osvojila je 38,01 odsto glasova, dok je opoziciona SDSM njegovog velikog protivnika osvojila 36,65 odsto. Prema dostupnim podacima, na trećem mestu je albanska partija DUI Alija Ahmetija sa 7,30 odsto, a sledi BESA sa 4,88. Izlaznost je istorijska - 67,97 odsto. Ipak, SDSM, čije su pristalice slavile u centru Skoplja do jedan sat posle ponoći, ne odustaje od svojih podataka, koji glase - SDSM će imati 52 poslanika, a VMRO-DPMNE 51 mesto u parlamentu. DUI će dobiti osam, Besa četiri, a DPA dva mandata. Sobranje ima 120 poslaničkih mesta. "Poštovani građani radujte se, slavite život, režim je pao. Neka ceo svet zna da je pao režim (Nikole Gruevskog) za jedan mandat", rekao je Zaev. Građani i međunarodna zajednica očekuju da bi nova makedonska vlada trebalo da izvede državu iz dvogodišnje duboke političke krize, kao i da reši problem sa imenom te države, koji osporava Grčka.

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.