NEOBIČNA POJAVA UZNEMIRILA HRVATE! Može biti VEOMA OPASNA za kupače, snimljena na JADRANU (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Facebook/Hrvoje Tomasović

talasi

NEOBIČNA POJAVA UZNEMIRILA HRVATE! Može biti VEOMA OPASNA za kupače, snimljena na JADRANU (VIDEO)

Stručnjaci navode da kvadratni talasi mogu biti veoma opasni i za kupače u moru, jer se sa plaže teško uočavaju, a stvaraju veoma jake podvodne struje

Objavljeno:

Neobična pojava poznata kao kvadratni talasi ili ukršteno more snimljena je u Jadranskom moru kod hrvatskog mesta Bačvice. Snimak kvadratnih talasa pojavio se na društvenim mrežama, a očevici se pitaju o kakvoj se pojavi radi. U pitanju je pojava kada se formiraju dva neparalelna sistema talasa, koji se ukrštaju, navodi Američko društvo meteorologa.

Najčešće se desi kada se u isto vreme pojave talasi čiji je uzročnik vetar, kao i tzv. mehanički talasi, nastali pod uticajem gravitacije ili udaljenih atmosferskih prilika. Ova pojava češće se javlja u okeanima, ali nije nepoznata ni u morima. Može da bude veoma opasna, a veliki broj brodskih nesreća događa se upravo kada se pojave kvadratni talasi, ili ukršteno more, objavila je Evropska svemirska agencija.

Stručnjaci navode da kvadratni talasi mogu biti veoma opasni i za kupače u moru, jer se sa plaže teško uočavaju, a stvaraju veoma jake podvodne struje.

Bonus video:

00:45

Slavlje navijača i igrača Partizana

(Espreso/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.