U HRAVATSKU SE ISKRCALI VOJSKA I RAKETNI SISTEM? Desantni brod pristao na KLJUČNO OSTRVO, o čemu je reč? (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

ŠTA SE DEŠAVA?

U HRAVATSKU SE ISKRCALI VOJSKA I RAKETNI SISTEM? Desantni brod pristao na KLJUČNO OSTRVO, o čemu je reč? (FOTO)

Na Mljetu se inače nalazi radarska stanica, a one su, prema navodima istog izvora, glavne u podeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu

Objavljeno: 13:46h

Na ostrvo Mljet pristao je desantni brod Krk, javljaju hrvatski mediji.

Meštani tvrde da se na ostvrvo iskrcalo mnogo pripadnika vojske s opremom, ali službenog odgovora o razlozima još uvek nema.

Desantni brod minopolagač Krk pristao je u sredu na ostrvo Mljet.

Fotografije neobičnog prizora objavio je portal Morski.hr, čiji izvor navodi da se radi o projektilima velikog dometa.

Na Mljetu se inače nalazi radarska stanica, a one su, prema navodima istog izvora, glavne u podeli ciljeva u eventualnom raketnom napadu.

"Mljet je od vremena Jugoslavije bio tzv. prva linija odbrane, dok, primera radi, Korčula i Pelješac ne spadaju u odbranu već logistiku za prednju liniju. Vis je, recimo, odstupnica. I to sve, naravno, uz uslov da Italija, kao članica NATO saveza i hrtvatski vojni partner, odrađuje svoje. Dakle, u tom slučaju Italija drži svoju stranu, mi pojačavamo sredinu i istok ali Italija ima problem na zapadnoj obali", takođe navodi taj sajt.

"RBS-15 (Robotsystem 15) je protivbrodski projektil velikog dometa. Poslednja verzija Mk. 3 može da pogađa i ciljeve na kopnu. Projektil je razvila švedska kompanija Saab Bofors Dynamics. Taj projektil ubraja se u klasu 'ispali i zaboravi', sa sea-skimming napadnom putanjom, s visoko-rezolutnim radarskim pretraživačem koji radi u Ku-frekventnom području za napad na površinske ciljeve i GPS sistemom za napad na kopnene ciljeve. Konstruisan je tako da bude otporan na elektronička ometanja", navodi se u opisu sistema koji je stigao na Mljet.

Ministarstvo odbrane ima objašnjenje

Ovim povodom oglasilo se i Ministarstvo odbrane Hrvatske koje navodi da jesu u pitanju retki vojni brodovi.

"Radi se o sistemu MOL ili mobilnom lanseru RBS15. To su projektili velikog dometa koji mogu biti na brodu, kao što jesu na raketnim topovnjačama Dmitar Zvonimir i Petar Krešimir IV, a može ih se montirati na kamione, kao i u ovom slučaju, poput vežbi koje je Hrvatska vojska već odrađivala", objasnio je.

Izveštavamo Vas kako je u četvrtak 17. februara 2022, desantni brod minopolagač Krka upućen na redovnu aktivnost popunjavanja vodom stanice obalskog motrenja Mljet. U skladu sa planovima obuke u sklopu navedene aktivnosti sproveden je i obilazak vatrenog položaja na Mljetu.

Vatreni položaji mobilnih obalskih lansera nalaze se na više lokacija širom obale i ostrva. Oni se redovno obilaze i kroz vežbe se proveravaju fizički pristupi do paljbenih položaja. Obilasci se najčešće sprovode u sklopu aktivnosti popune vodom stanica obalskog motrenja na ostrvima u cilju racionalizacije troškova.

Sva vojna sredstva, nakon vežbe, vraćena su u matične kasarne. Napominjemo da su na mobilni obalski lanser bila ukrcana četiri kontejnera bez raketa”, saopštilo je Ministarstvo.

Milanović: "To nije za javnost"

Hrvatski predsednik Zoran Milanović izjavio je danas, povodom, dopremanja raketnog sistema na ostrvo Mljet, da to nisu stvari za javnost, da je sve u redu i da stanovnici tog ostrva zbog toga nisu zabrinuti.

1 / 4 Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

"To nisu stvari za javnost. Stanovnici Mljeta nisu zbog toga zabrinuti, sve je mirno, sve je u redu. Ostalo će vas, ako nisu na spavanju, obavestiti iz MORH-a, to im je posao", rekao je Milanović novinarima u Požegi.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.