NOVE CRNE VESTI: Napustio nas je i VELIKI BORIVOJ!
Borivoj Dovniković, Foto: Printscreen/Youtube/ BANJALUKA IAFF

CRNE VESTI

NOVE CRNE VESTI: Napustio nas je i VELIKI BORIVOJ!

Rodio se 1930. u Osijeku, a 1949. odlazi na studije u Zagreb, na Akademiju likovnih umetnosti, kada i počinje objavljivati karikature u satiričkom nedeljniku “Kerempuh”

Objavljeno:

Borivoj Dovniković Bordo, autor animiranih filmova, karikaturista, ilustrator, grafički dizajner i strip-crtač, preminuo je u utorak u Zagrebu, u 92. godini.

Jedan od cenjenijih hrvatskih animatora, afirmiran i na međunarodnoj sceni, bio je učesnik najvažnijih trenutaka u hrvatskoj animaciji, a tokom dugogodišnje karijere za svoj je rad primio niz nagrada.

Rodio se 1930. u Osijeku, a 1949. odlazi na studije u Zagreb, na Akademiju likovnih umetnosti, kada i počinje objavljivati karikature u satiričkom nedeljniku “Kerempuh”.

Ubrzo se u tom listu pridružuje grupi kolega koji se bave crtanim filmom, napušta studije i potpuno se posvećuje filmskoj animaciji i primenjenim umetnostima. Paralelno s filmom radi na stripu, ilustraciji i grafičkom dizajnu, a karikaturi se posvećuje do kraja radnog veka.

Osim šezdesetak pojedinačnih nagrada za filmove, primio je dvadesetak nagrada i priznanja za životno delo na području animiranog filma u Hrvatskoj i inostranstvu.

Između ostalog, dobitnik je Nagrade za životno delo “Vladimir Nazor”, nagrade “Andrija Maurović” za životno delo na području hrvatskog stripa i Nagrade za životno delo Svjetskog festivala animiranog filma – Animafest Zagreb.

U obrazloženju potonje tada je pisalo kako je on istraživač slobode kretanja u animiranom prostoru, majstor bele, veoma moćne i prilagodljive pozadine, duboko zainteresovan za sudbinu malog čoveka u suvremenom svijetu.

U Zagreb filmu je počeo da radi 1961. godine, a s Animafestom je bio usko povezan od njegovog samog osnivanja 1972. godine, te je sa Zlatkom Bourekom izradio prvi logotip i plakat tog festivala.

Kao samostalan autor još šezdesetih postao je jedno od najvažnijih imena Zagrebačke škole crtanog filma, a time i svetske animacije.

Jedan je od začetnika “Profesora Baltazara”, ostaće zapamćen i po filmovima “Lutkica, “Znatiželja”, “Krek”, “Ljubitelji cvijeća”, “Putnik drugog razreda”, “Uzbudljiva ljubavna priča”, “Škola hodanja”.

Film “Znatiželja” je na Festivalu u Annecyju 2000., pod naslovom “Jewels of a Century”, uvršten među 84 najboljih animiranih filmova u istoriji Retrospektive filmova imao je širom sveta.

Od 1985. do 1992. bio je direktor Animafesta, a aktivan je bio i u ASIFA-i, Međunarodnoj asocijaciji animiranog filma, u kojoj je od 1994. do 2000. bio generalni sekretar.

Njegova knjiga “Škola crtanog filma”, koja je prevedena na nekoliko stranih jezika, na praškoj Filmskoj akademiji je od 1985. godine službeni udžbenik za uvod u animaciju.

Objavljivao je karikature u “Kerempuhu”, beogradskom “Ježu” i drugde, a od 1994. karikaturom intenzivno komentarisao savremene događaje u Hrvatskoj, u “Identitetu” i “Novostima” (u rubrici Bordoline), a redovno i u “Prosvjeti” i “Hrvatskoj ljevici”.

Izdavačka kuća Razlog izdala mu je album karikatura “Istočno od raja”. Karikature je izlagao na više samostalnih i zajedničkih izložbi širom Hrvatske, a dio njih, i u okviru svojih ostalih grafičkih radova, na izložbama u Francuskoj, Italiji i Kini te u Srbiji, Cipru, Sarajevu.

“Dovnikovićev prepoznatljiv crtež, u realističkom i karikaturnom stilu, funkcionalna dramaturgija i originalnost ostat će trajno zapisani u kulturno umetničkoj povesti, a njegovi stripovi su jedni od najzrelijih ostvarenja i kreativnih vrhunaca stripa na ovim prostorima”, ističe se u obavesti ULUPUH-a.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.