DETE BEZ GLAVE KRUŽI KOZARCEM: Jeziva priča koja će vam zalediti krv u žilama!
Foto: AP

legenda kruži ...

DETE BEZ GLAVE KRUŽI KOZARCEM: Jeziva priča koja će vam zalediti krv u žilama!

Silueta trupa hoda po kanalu, govore meštani, i traži svoju glavu, ali odmah umiruju i ističu kako nije agresivno
Objavljeno:

“Mistična Baranja” jedan je od sedam projekata koje je Turistička zajednica Baranje kandidovala za projekte prekogranične saradnje. Ukoliko im prođe ideja mogli bi iz Evrposke unije da izvuku za nju oko pola miliona kuna.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Nikome nije jasno zašto se toranj na crkvi u Topolju čak tri puta urušavao za vereme gradnje. Crkva sv. Petra i Pavla napravljena je 1722., ali krst na njen vrh nisu uspeli da postave do danas i prozvana je ukletom pre dva veka.

Trećina Hrvata misli da je opravdano silovati pijanu ženu!

-Niko ne zna čiji su grobovi u podu crkve – sležu ramenima meštani. Ukupno ih je tri, a na nadgrobnim pločama im je uklesana kosturska glava.

Potresna je i priča o Dragojlovom bregu. Tamo su, prema legendi, Osmanlije, nakon povlačenja iz ovih krajeva, zakopali dragocenosti koje su pokrali tokom višegodišnjeg osvajanja i vladavine ovim krajevima. Po te dragocenosti pojedinačno su se vraćali, ali ih nikada nisu odneli.

Na mesto gde su navodno zakopali blago, kaže legenda, postavili su vrata na koja tačno u podne upire sunce. Onima koji su vrata pokušali da pronađu po pravilu se nešto loše događalo. Već dugo se niko nije usudio da krene u potragu za tim basnoslovnim bogatstvom.

foto: Wikipedia

Ipak, to je samo vrh ledenog brega.

Krv u žilama ledi priča o detetu bez glave koja kruži malim baranjskim selom Kozarcem. Zakotrljala se nakon navodnog stravičnog sudara u kojem je poginulo dete. Silueta trupa hoda po kanalu, govore meštani, i traži svoju glavu, ali odmah umiruju i ističu kako nije agresivno.

Činije i viljuške same su letele po kući u Belom Manastiru, a oko nje, kunu se svedoci, letelo je kamenje. Misteriozna kuća, priča se, leži na nekadašnjem groblju. Jedini baranjski grad još su 1988. obletali stručnjaci kako bi za leteći “beštek” našli logično objašnjenje.

-Bilo pa prošlo! – kaže uznemirena vlasnica, ne želeći ni danas da priča o tome. Nastavili su da žive kao da se ništa nije dogodilo, previše izbora ni nisu imali.

Potraga za nadnaravnim bićima

Priče su to koje desetlećima žive u usmenom predanju u njihovom kraju, a Baranjci su odlučili na njima – i da zarade. “Mistična Baranja” jedan je od sedam projekata koje je Turistička zajednica Baranje kandidovala za projekte prekogranične saradnje. Upravo na turističku rutu po “jezivim” lokacijama najviše računaju.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.