FLURON PRVI PUT OTKRIVEN U HRVATSKOJ: Doktor otkriva šta je to TAČNO, i kako ga PREPOZNATI!
Bolnica, Foto: Profimedia

ISTOVREMENA INFEKCIJA

FLURON PRVI PUT OTKRIVEN U HRVATSKOJ: Doktor otkriva šta je to TAČNO, i kako ga PREPOZNATI!

Pre nekoliko dana je saopšteno da je otkriven prvi u svetu slučaj flurona, odnosno istovremene infekcije korona virusom i gripom

Objavljeno: 09:59h

U Hrvatskoj juče je otkriven prvi slučaj zaraze fluronom, gripom i koronom. Ovo je jutros na HRT-u otkrio dr Vraneš sa zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo dr Andrija Štampar.

„Juče smo kod pacijenta otkrili oba virusa. Virus gripa i virus korona. Nije nepoznato da je moguće zaraziti se sa više uzročnika odjednom. Grip je na engleskom grip, pa su ovu kombinaciju nazvali fluron. Obično je između Božića i Uskrsa, prošle godine ga nije bilo, ali smo imali slučajeve preko leta. Moramo da vidimo kakva će biti klinička slika kod ljudi koji imaju oba virusa odjednom", rekla je o tome.

Bolnica
foto: Profimedia

Prvi slučaj flurona u svetu otkriven je u Izraelu

Pre nekoliko dana je saopšteno da je otkriven prvi u svetu slučaj flurona, odnosno istovremene infekcije korona virusom i gripom. Kako prenosi Njuzvik, prvi slučaj "flurona" zabeležen je kod jedne majke u izraelskom gradu Petah Tikvi.

Profesor Arnon Vižnicer, direktor ginekološkog odeljenja u gradskoj bolnici, rekao je izraelskim novinama da je majka bila pozitivna na korona virus i grip čim je primljena. Da budemo sigurni, ponovili su testiranje još jednom.

Prvi takav dokumentovani slučaj

Vižnicer je dodao da majka nije vakcinisana protiv korona virusa ili gripa, ali nije imala posebno jake simptome. Ona se oseća dobro i očekuje se da će biti puštena iz bolnice u četvrtak.

Ovo je prvi dokumentovani slučaj istovremene infekcije virusom korona i gripa, ali zdravstveni stručnjaci veruju da je bilo i drugih koji nisu dokumentovani.

Izraelsko ministarstvo zdravlja istražuje slučaj i pokušava da utvrdi da li bi to moglo da izazove ozbiljniju bolest, javili su izraelski mediji.

1 / 7 Foto: Profimedia

Kako prepoznati da li imate prehladu, grip ili kovid?

Ako imate upalu grla, curenje iz nosa i bolove u mišićima – to mogu biti simptomi obične prehlade, ali i gripa ili covida-19. Sve ove bolesti imaju neke zajedničke simptome, pa je ponekad teško reći šta vam se tačno dogodilo.

Kovid infekcija može izgledati kao prehlada ili grip. Najbolji način da prepoznate šta se dešava je da se testirate.

Početni simptomi prehlade, gripa i covida-19 su obično slični. I covid i grip često izazivaju groznicu, umor, bolove u telu, grlobolju, kratak dah i povraćanje ili dijareju.

Međutim, infekcija covid-19 može se razlikovati po glavobolji i suvom kašlju koji je često prate. Treba obratiti pažnju i na gubitak ukusa i mirisa, iako je kod nove varijante ovaj simptom manje izražen, kažu epidemiolozi.

Oni koji imaju jake bolove u grudima, posebno ako ih prati suv kašalj, svakako treba da potraže medicinsku pomoć.

Najvažniji faktor koji treba uzeti u obzir je izloženost virusu.

„Ako počnete da osećate neki od ovih simptoma, treba da razmislite da li ste došli u kontakt sa nekim ko je zaražen kovidom. Takođe bi bilo dobro da se izolujete i testirate“, savetuje epidemiolog.

Ako se pitate da li imate kovid ili prehladu, najbolje je da se testirate na kovid.

Moguće je vakcinisati se u isto vreme

HZJZ je u oktobru objavio informaciju o vakcinaciji protiv virusa Covid-19 i gripa.

Kažu da ako je indikovana vakcinacija protiv gripa i covid-19, moguće je istovremeno vakcinisati lice protiv gripa i covid-19, bez obzira na proizvođača vakcine protiv covid-19, ako je to organizaciono izvodljivo (upotreba obe vakcine istog dana, u različito vreme i na različitim mestima takođe se smatra istovremenom primenom).

Ako osoba za koju je indicirano da primi obe vakcine ne može da primi vakcinu protiv gripa i vakcinu protiv covid-19 istovremeno, preporučuje se da se dve vakcine daju u razmaku od najmanje 14 dana, ali nije pogrešno dati ih u kraćem intervalu.

1 / 4 Foto: Profimedia

Prednost ima vakcina protiv korone

Kod nevakcinisanih ili nepotpuno vakcinisanih protiv covid-19, uključujući i imunokompromitovane osobe koje nisu primile treću dozu u okviru primarne vakcinacije, kod kojih istovremena primena obe vakcine nije praktična iz organizacionih razloga ili ne želi da primi obe vakcine protiv covid-19 treba dati u ovom trenutku.

Postoji više razloga da se da prednost vakcinaciji protiv covid-19, a jedan od njih je da je intenzitet epidemije covid-19 u ovom trenutku veoma visok, a početak sezone gripa se ne očekuje pre decembra.

(Espreso/Index vijesti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.