Junački su 152 dana branili selo, a onda su ušli Arkanovci! (VIDEO)
Foto: Profimedia

25 godina kasnije

Junački su 152 dana branili selo, a onda su ušli Arkanovci! (VIDEO)

Proboj je započeo 23. novembra 1991. godine oko 16 i 30 sati. Noseći na rukama svoje ranjenike, pod okriljem mraka i magle Laslovčani kroz polja kukuruza stižu do desetak kilometara udaljenog Ivanovca
Objavljeno: 19:06h

Na današnji dan pre 25 godina palo je Laslovo, selo koje je 152 dana bilo pod opsadom JNA.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! U novembru 1991. i sa padom Vukovara JNA je imala otvoren put i prema Osijeku. Laslovo, većinsko mađarsko selo, koje je od Osijeka udaljeno 19 kilometara, na prvoj crti odbrane Osijeka bio je 152 dana.

HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG DINARSKOG ČETNIKA: Policijajci mu upali u stan i nisu mogli da veruju šta vide!

Ipak, nakon što je zauzeto Ernestinovo, Laslovo, prva crta bojišta južne obrane grada Osijeka je ostalo u okruženju. - Sredinom novembra od granatiranja više nije bilo čitave zgrade, branitelji su se kretali samo onoliko koliko je bilo preko potrebno. A onda je palo Ernestinovo. Svi branitelji bili su na svojim punktovima, na prvoj crti odbrane ne samo života već i života onih koji tada nisu bili sa njima - priča Ladislav Kočiš, ratni zapovednik obrane Laslova. Obećavana pomoć, ističe Kočiš, niti prvi niti drugi dan okruženja nije stigla. Sve telefonske linije bile su prekinute, ali zato je iz susedne Palače orilo «Marš na Drinu», kroz megafon «Predajte se»!

Odluku o napuštanju sela u kojem je do rata živelo 1370 stanovnika, i proboju do slobodnog Ivanovca donelo je nakon četiri dana opsade zapovedništvo obrane sela.

Odluka je bila teška, ipak u samo nekoliko dana poginulo je desetak branitelja, ostali su bez hrane i lekova za brojne ranjenike.

Prema Ivanovcu je krenulo 257 branitelja i civila i među njima 27 ranjenika.

Proboj je započeo 23. novembra 1991. godine oko 16 i 30 sati. Noseći na rukama svoje ranjenike, pod okriljem mraka i magle Laslovčani kroz polja kukuruza stižu do desetak kilometara udaljenog Ivanovca sledeći dan oko 5 sati ujutro. U isto vreme u Laslovo ulaze snage na čelu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Tri starice i tri starca nisu napustili dom. Arkanovci su ih zaklali, a selo sravnili sa zemljom.

(Espreso.co.rs / 24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.