"OVO SU MESTA NA KOJIMA POSTOJI NAJVIŠE ŠANSE DA SE ZARAZITE OMIKRONOM": Božinović UPOZORAVA!
Davor Božinović, Foto: Profimedia

važno

"OVO SU MESTA NA KOJIMA POSTOJI NAJVIŠE ŠANSE DA SE ZARAZITE OMIKRONOM": Božinović UPOZORAVA!

Župan Longin na početku obraćanja podsetio je da su na razminiranju stradala osmorica pirotehničara

Objavljeno:

U petak je održana svečanost obežavanja završetka razminiranju Zadarske županije. Tom je prigodom upriličena predaja potvrde o celokupnom isključenju iz minski sumnjivog područja županije, a na svečanosti je bio prisutan i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, kao i župan Božidar Longin i direktor Direkcije civilne zaštite Damir Trut.

Božinović je načelniku Opštine Pakoštane Milivoju Kurtovu predao simboličnu ”zadnju minu” jer su upravo na tom području izvršeni poslednji poslovi razminiranja.

‘Nadamo se da ćemo do 2026. sve očistiti’

Župan Longin na početku obraćanja podsetio je da su na razminiranju stradala osmorica pirotehničara.

“Sećamo se svih onih koji su radili na razminiranju, na ogromnom zadatku i poslu koji je uspešno odrađen. Danas je bilo zadovoljstvo predati potvrdu o minski očišćenom području”, kazao je Božinović, dodajući da je “ovo trenutak kada se prisećamo svih žrtava” i podsetio da je poslednje stradala osoba bila u 2016., a dete u 2014. godini.

“Nadamo se da ćemo do 2026. sve očistiti”, kazao je ministar. Dodao je da preostaje sedam do osam županija. “Ima ih nešto malo u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, najviše u šumskim i brdskim područjima, kao i tamo gde su se vodili ratovi”, istaknuo je.

O epidemiološkoj situaciji: ‘Imamo miks omikrona i delte’

Omikron
foto: Profimedia

Božinović je potom govorio o situaciji s pandemijom koronavirusa. Govoreći o Novoj godini, kazao je da su u ovom trenutku fokusirani na praćenje trenutne situacije, prenosi Danas.hr

“Dolazi do eksponencijalnog rasta, što se pripisuje omikron varijanti. Delta varijanta je bila puno brža od ranijih, a omikron je višestruko brža u odnosu na deltu. Imamo miks te dvije varijante virusa i moramo o tome voditi računa. Primjerice, Velika Britanija je dvaput rušila dnevno zaraženih osoba od početka pandemije”, kazao je Božinović.

‘Pozivamo ljude da što više vremena provode na otvorenom’

Govorio je i o situaciji u Dalmaciji, poručivši da je rast novozaraženih zabeležen u sve četiri županije.

“Pozivaćemo ljude da što više vremena provode na otvorenom. Zatvoreni prostori su opasnost. Imali smo nekoliko slučajeva u Europi gde je omikron zarazio ljude u zatvorenoj prostoriji”, podsjetio je.

“U Južnoj Africi je puno mlađe stanovništvo i tamo je leto. Znamo da se tada virus manje širi. Mi ulazimo u zimu, sve će se više ljudi zatvarati i strahovito je važno da svako vodi brigu o sebi i ne podcenjuje situaciju”, upozorio je Božinović.

Govorio je i o novim merama. Kazao je da, s obzirom na situaciju u Europi, nisu moguća popuštanja.

Omikron
foto: Profimedia

“Ako brojevi ne budu rasli i ako će se održati trend laganog pada – razgovaraćemo. Sve što bih sada rekao bilo bi neodgovorno jer niko ne zna što će se dogoditi u sledećih par dana”, rekao je, ističući da niko sa sigurnošću ne može reći što će biti.

‘Realnije je očekivati da je omikrona više nego manje’

Komentarisao je i omikron varijantu u Hrvatskoj. “Činjenica je da imamo određen broj slučajeva i sve što smo do sada naučili, realnije je očekivati da je toga više nego manje”, rekao je Božinović. “Trebamo pričekati i videti hoće li ovi veliki europski brojevi dovesti do više hospitalizacija”, rekao je ministar.

Kazao je da se predlaže da se Nova godina slavi napolju te da vernici misna slavlja prate putem televizije jer je “to sigurnije za sve”.

(Espreso / Priznajem.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.