KAKO JE PROTEKAO PRVI DAN VAKCINACIJE DECE U HRVATSKOJ? Cepivo za mališane spremno, ali velikog interesa nema
Vakcinacija, Foto: Profimedia

IMUNIZACIJA

KAKO JE PROTEKAO PRVI DAN VAKCINACIJE DECE U HRVATSKOJ? Cepivo za mališane spremno, ali velikog interesa nema

Deca na vakcinisanje dolaze u pratnji roditelja

Objavljeno:

Juče je u Hrvatskoj, kao i u mnogim drugim zemljama Evropske unije, počelo vakcinisanje dece od pet do 11 godina u Hrvatskoj, međutim odaziv je slab. Vakcinisanje je dobrovoljno, a savetuje se deci koja imaju hronične bolesti ili dele domaćinstvo sa takvima. Doze su tri puta manje nego za odrasle.

Cepivo za decu je spremno, ali velikog interesa prvi dan među malim Hrvatima nema.

Sredom i subotom u Školi narodnog zdravlja Andrija Štampar građani mogu da dođu na vakcinaciju bez najave, a to se od juče odnosi i na mlađu decu, piše Dnevnik.rs.

Epidemiološkinja Tatjana Nemeth Blažić, koja je čitavo popodne vakcinisala građane, kaže da su vakcinisali 15 dece starosti od pet do 11 godina, kao i isto toliko dece starije od 12 godina.

- Nadamo se da će informacija doći i do drugih roditelja, pa će odziv biti i veći u narednim danima - kazala je dr Nemeth Blažić.

Na pitanje koje najčešće zanima roditelje vezano za vakcinu, Blazićeva je odgovorila da su roditelji koji su doveli decu na vakicnu već bili jako dobro informisani i nisu imali puno pitanja, osim onih tehničkih, tipa kada doći po drugu dozu i smeta li kašnjenje od nekoliko dana, budući da sada idu zimski praznici.

Ostali roditelji pitaju i telefonski, a često i mejlom, o nuspojavama i mogućim rizicima. Često su ta pitanja vezana za određenu dijagnozu ili stanje.

Deca na vakcinisanje dolaze u pratnji roditelja. Takođe, roditelji se za ovo mogu javiti izabranom pedijatru ili lekaru porodične medicine kao i školskom lekaru.

U Hrvatsku je u ponedeljak stiglo 48.000 doza vakcine protiv kovida za decu od pet do 11 godina starosti, koje se distribuira po zavodima za javno zdravlje. Deca u dobi od pet do 11 godina primaće vakcinu u dve doze kao i odrasli.

- Ne mogu baš da opišem šta me je još bolelo poput ovoga. Malo je bolelo, ali trudio sam se da to ni ne osetim. Nisam još u potpunosti zaštićen, samo delomično - rekao je zaRTL mali Dastin iz Hongkonga koji se juče vakcinisao.

Pedijatrica Vlasta Hanič vakcinisala je svoje maloletne ćerke, a vakcinisaće i drugu decu protiv kovidaa u svojoj ordinaciji.

- Treba poručiti roditeljima da su nuspojave vakcinisanja izuzetne blage ili ih nema. Treba takođe poručiti roditeljima da treba vakcinisati decu jer su najčešći asimptomatski prenosioci virusa - kaže Hanič koja je pedijatrica u Domu zdravlja Zagreb - Zapad.

U Hrvatskoj je dosada vakcinisano oko 6400 dece u dobi od 12 do 14 godina (5.18 posto) te oko 55.000 mladih u dobi od 15 do 19 godina. U HZJZ-u kažu kako za vakcinisanu decu nije potrebna buster doza, osim za imunokompromitujuće, kojima se ta dodatna doza daje već mesec dana nakon prve dve doze.

Bonus video:

03:36

ESPRESO TVITER: Maja Marinković

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.