KOVID U ZAGREBAČKOM ZOO VRTU! Zaraženi LAVOVI i njihov ČUVAR, uveden sigurnosni PROTOKOL
Ilustracija, Foto: Emilija Jovanović

korona u zoo vrtu

KOVID U ZAGREBAČKOM ZOO VRTU! Zaraženi LAVOVI i njihov ČUVAR, uveden sigurnosni PROTOKOL

Kreću se slobodno svojim spoljašnjim i unutrašnjim prostorima, dodaje, budući da su daleko od posetilaca nema straha da će ih zaraziti

Objavljeno:

Afrički lavovi Leo i Ayana iz Zoološkog vrta zaraženi su koronavirusom, kako saznajemo iz ustanove. Testiran je i njihov čuvar koji je pozitivan i stoga je trenutno na bolovanju, a svi se polako oporavljaju. Za ostale životinje će se znati imaju li koronavirus nakon što stignu nalazi. - Nakon što su kod lavova uočeni respiratorni problemi, životinje su testirane. Nalaz testova potvrdio je prisutnost virusa SARS-cov-2, pa smo krenuli s lečenjem lavova. Istovremeno je testiran čuvar koji se brine o lavovima. I njegov je nalaz pozitivan što znači da je on zarazu preneo na lavove. Nakon lavova testirali smo i ostale životinje s kojima je taj čuvar bio u kontaktu, pa čekamo njihove nalaze - rekao je Damir Skok, direktor ZOO-a.

Kreću se slobodno svojim spoljašnjim i unutrašnjim prostorima, dodaje, budući da su daleko od posetilaca nema straha da će ih zaraziti. - Kako bismo zaštitili čuvare i ostalo osoblje koje se sada brine o lavovima, uveli smo posebni sigurnosni protokol koji je na snazi do daljnjeg. I kontakte čuvara s drugim životinjama svodimo na minimum. Tokom tri talasa epidemije uspešno smo zaštitili naše životinje od novog koronavirusa i žao nam je da to nismo uspeli i u ovom, četvrtom talasu. Nadamo se da će lavovi ostati jedine životinje u Zoološkom zaražene novim koronavirusom. Budući da je u vrtovima širom sveta već bilo slučajeva prenosa tog koronavirusa s čoveka na velike mačke, celi slučaj pratimo u saradnji s nadležnim ustanovama sa hrvatskim i inostranim stručnjacima - zaključuje Skok.

Bonus video:

04:21

KOMEMORACIJA MARINI TUCAKOVIĆ: Futa i Laća NEUTEŠNI, Karleuša ZAPLAKALA zbog reči Ane Bekute (VIDEO)

(Espreso/Večernji list)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.