Hrvatski učitelji ukinuli domaći đacima! Ima li šanse da se i našim klincima ovo desi?
Foto: Thinkstock

radikalan potez!

Hrvatski učitelji ukinuli domaći đacima! Ima li šanse da se i našim klincima ovo desi?

- Najnovija istraživanja u svetu porazna su za ovu stogodišnju praksu: domaći zadaci su bez efekta i predstavljaju gubitak vremena za učitelje, roditelje i decu - piše "Jutarnji list".
Objavljeno:

Učitelji u Hrvatskoj pokrenuli su virtuelnu inicijativu kojom predlažu da se deci u školi mesec dana ne daju domaći zadaci, jer, kako smatraju, oni imaju više negativnih nego pozitivnih aspekata.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Inicijativu "30 dana bez domaćeg" pre nekoliko dana je na Fejsbuku pokrenuo Marko Ferek, predsednik Buđenja, udruženja za razumevanje ADHD-a (hiperkinetičkog poremećaja), a dosad je počelo da je primenjuje desetak učitelja širom Hrvatske.

foto: Thinkstock

- Prihvatam izazov! Mesec dana svojim učenicima neću da dajem domaći! - napisala je juče u osnovanoj Fejsbuk grupi Marijana Farkaš, učiteljica u Markuševcu, i tako se pridružila eksperimentu.

- Najnovija istraživanja u svetu porazna su za ovu stogodišnju praksu: domaći zadaci su bez efekta i predstavljaju gubitak vremena za učitelje, roditelje i decu, piše "Jutarnji list".

Istovremeno, u Španiji više od 12.000 škola učestvuje sličnom projektu, koji su pokrenuli roditelji. Nekoliko desetina hiljada malih Španaca od pre nekoliko dana, takođe, neće raditi domaće, što će potrajati tokom celog decembra.

foto: Thinkstock

- Ako opteretimo mozak, on prestaje da uči. Ako ga rasteretimo i omogućimo mu da bude zaigraniji, on počinje bolje da usvaja nova znanja. To je naučno dokazano i vreme je da i Hrvatska prihvati praksu koja je već usvojena u većini zemalja Evropske unije. Većinu nastavnog plana deca bi trebala usvojiti u školi. Kako i sam u sklopu svog udruženja često boravim u školama, uvideo sam da su učitelji svesni ovog problema i da imaju želju za promenama, ali nedostaje im sistemska podrška.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.