U HRVATSKOJ OSNOVANA FEKALNA BANKA: I izuzetno je BITNA!
Hrvatska, Foto: Print Screen Youtube

nešto novo

U HRVATSKOJ OSNOVANA FEKALNA BANKA: I izuzetno je BITNA!

Fekalna mikrobiota je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crevne flore kod pacijenata obolelih od infekcije uzrokovanom bakterijom klostridijom, sa stopom kliničkog izlečenja većom od 85 odsto

Objavljeno:

Na Medicinskom fakultetu u Rijeci osnovana je Fekalna biobanka, jedina takve vrste u regionu. U njoj se čuvaju fekalije zdravih donora, kojim se leče crevne infekcije kod životno ugroženih pacijenata.

Kada su 2017. godine na Klinici za gastroenterologiju Kliničko-bolničkog centra Rijeka lekari transplantacijom fekalne mikrobiote spasli život 84-godišnjoj starici s teškom bakterijskom upalom debelog creva, bio je to prvi takav zahvat u jednoj bolnici u Hrvatskoj, sproveden samo dve godine nakon što su to počeli da rade nemački doktori. Četiri godine kasnije, riječka medicinska škola pokrenula je Fekalnu biobanku, koja je prva osnovala zbirku humanih fecesa u regionu u svrhu lečenja pacijenta transplantacijom fekalne mikrobiote.

Fekalna mikrobiota je prirodna metoda kojom se postiže normalizacija različitosti crevne flore kod pacijenata obolelih od infekcije uzrokovanom bakterijom klostridijom, sa stopom kliničkog izlečenja većom od 85 odsto. Tečni filtrat stolice može se primeniti putem uske savitljive cevi koja se plasira kroz nos u želudac, odnosno dvanaestopalačno crevo, ili tokom pregleda debelog creva direktno u debelo crevo, a moguća je primena u obliku klistira ili kapsula.

S obzirom na to da se takav postupak pokazao obećavajućim za lečenje mnogih drugih zdravstvenih problema, čak i u smanjenju simptoma autizma kod dece, mnogi se nadaju da će naučna zajednica što pre osigurati da takva procedura zaista bude bez nuspojava.

Bonus video:

00:15

DA LI ZNATE DA U SRBIJI MOŽETE DONIRATI REPRODUKTIVNI MATERIJAL? Banka ćelija je otvorena pre 2 godine, ovo su uslovi za donaciju!

(Espreso / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.