MATIJA JE KAO DEČAK PORAZIO TUĐMANA: Danas, 27 godina kasnije, Hrvati su mu ukazali OGROMNU ČAST! (VIDEO)
Foto: Printscreen youtube

TUĐMAN I MATIJA

MATIJA JE KAO DEČAK PORAZIO TUĐMANA: Danas, 27 godina kasnije, Hrvati su mu ukazali OGROMNU ČAST! (VIDEO)

Matija je bio u Plavom salonu, gde se susreo s Tuđmanom koji ga je pitao za koga navija

Objavljeno:

Pre tri dana navijači Dinama slavili su Dan zaljubljenih koji za njih ima i dodatno značenje. Četrnaestog februara 2000. godine Bed Blu Bojsi su uspeli, nakon gotovo devet godina, klubu je vraćeno ime Dinamo, ono koje je nosio između 1945. i 1991. godine i pod kojim su ga znali svi ljubitelji i navijači.

Dolaskom HDZ-a i Franje Tuđmana na vlast ime Dinamo je okarakterisano kao komunističko i klub je promenio ime prvo u HAŠK-Građanski, a dve godine kasnije u Kroacija. BBB su bili jedna od prvih pravih Tuđmanovih protivnika unutar zemlje, a njihova borba za povratak imena obeležena je dugogodišnjim sukobima s policijom, vladajućim strukturama i svim medijima koji su podržali nasilno preimenovanje kluba.

Jedna od najpoznatijih scena te borbe nastala je 27. marta 1994. godine kada je Kroacija na Maksimiru savladala Hajduk 4:0 u najvećem derbiju hrvatskog sporta. Ipak, umesto dvostrukog strelca Igora Cvitanovića ili Dževada Turkovića i Vjekoslava Škrinjara koji su potvrdili pobedu, šou je ukrao dečak koji je ušao u navijačku legendu poznat kao “mali Matija”.

Matija je bio u Plavom salonu, gde se susreo s Tuđmanom koji ga je pitao za koga navija. Dečak mu je odgovorio da navija za Dinamo, a uz smeh svih prisutnih Tuđman ga je podigao u naručje i započeo da priča:.

“Daj da ti nešto objasnim. Čuj, jesi iz Zagreba? Dinamo je tim u srpskom Pančevu i albanskoj Tirani i svuda. A sad budi za Kroaciju. Ona ti je nastavak i HAŠK-a i Građanskog i tog Dinama”, rekao je Tuđman.

27. godina kasnije “mali Matija” je dobio mural u Zagrebu

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.