Niko nema većinu za Vladu: Hrvatska opet ide na izbore u nedelju! (FOTO)
Foto: Profimedia

ko će biti u saboru?

Niko nema većinu za Vladu: Hrvatska opet ide na izbore u nedelju! (FOTO)

Pravo glasa ima oko 3,8 miliona birača koji će izabrati ukupno 151 poslanika u Saboru na mandat od četiri godine
Objavljeno: 14:23h

Građani Hrvatske glasaće u nedelju drugi put u deset meseci za poslanike u parlamentu, a predviđa se da neće biti apsolutnog pobednika, pa će dosad vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i opoziciona Socijaldemokratska partija (SDP) ponovo morati da traže partnere za sastavljanje Vlade.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Novu Vladu sastaviće ona opcija koja će biti uspešnija u postizbornim koalicijama, a iako ankete pokazuju da će relativna pobeda pripasti Narodnoj koaliciji okupljenoj oko SDP, smatra se da veći koalicioni potencijal ima HDZ.

Pre posete Srbiji: Papa u Jasenovcu?

Njima je kao desnoj partiji bliži Most, čija bi podrška kao treće snage u zemlji opet mogla da bude presudna, ali ne i dovoljna za formiranje vlade.

- Dosad su SDP ili HDZ relativno lako sastavljali vladu, ali se posle prošlih izbora to promenilo. To je za Hrvatsku nova politička okolnost, a čini se da će se ponoviti, izjavio je za agenciju Beta profesor na zagrebačkom Fakultetu političkih nauka Berto Šalaj.

Uz to je novi predsednik HDZ Andrej Plenković najavom okretanja stranke prema centru i odustajanjem od radikalne retorike svog prethodnika Tomislava Karamarka i ekstremnih stranaka, ponovo otvorio vrata manjinama.

foto: Reuters

Novi lider HDZ i kandidat te stranke za premijera, 46-godišnji bivši diplomata i aktuelni poslanik u Evropskom parlamentu Andrej Plenković u kampanji je isticao da HDZ želi da vrati verodostojnost i da ga čvrsto pozicionira u desnom centru, kao evropsku demohrišćansku stranku.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.