Pre posete Srbiji: Papa u Jasenovcu?
Foto: Fonetap

PRIZNANJE ŽRTVAMA

Pre posete Srbiji: Papa u Jasenovcu?

Poglavar Rimokatoličke crkve, kako se nezvanično saznaje, mogao bi uskoro da dođe u Srbiju, ali tek pošto sa zvaničnim Beogradom budu dogovoreni svi detalji posete
Objavljeno:

Poseta rimokatoličkog poglavara moguća, ali najpre dogovor sa državom. Odlaskom u logor smrti, Franja bi ispunio najvažniji uslov SPC.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Poglavar Rimokatoličke crkve mogao bi pre Srbije da poseti i Hrvatsku, gde bi odao poštu žrtvama logora smrti Jasenovac. Papa Franja time bi uvažio tihi zahtev Srpske pravoslavne crkve i ispunio važan preduslov za dolazak u Beograd.

O njemu priča ceo region: Političari dalje od mene, ili bijem! (FOTO)

Kako za “Novosti” objašnjavaju sagovornici bliski Srpskoj patrijaršiji i Vatikanu, Franjina poseta Hrvatskoj zavisi i od ishoda dijaloga mešovite komisije koja raspravlja o istorijskoj ulozi kontroverznog kardinala Alojzija Stepinca. Papin dolazak u Zagreb mogao bi da se tumači kao signal da će pitanje Stepinčeve kanonizacije biti završeno u skladu sa voljom ogromne većine hrvatskog naroda.

U prilog ovom scenariju mnogi u SPC navode i predstojeću posetu vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji sa papom neguje izuzetno bliske odnose. Dolazak poglavara Carigradske patrijaršije u Jasenovac uzima se kao siguran znak da je stradanje srpskog naroda u NDH dobilo univerzalno priznanje i da bi i Franja vrlo brzo mogao da oda počast stradalima u zloglasnom logoru.

foto: FoNet

- Dolazak patrijarha Vartolomeja u Jasenovac istorijski je događaj za našu Crkvu - navode u SPC. - Veoma je značajan dolazak i Efraima Zurofa iz izraelskog “Simon Vizental centra”. Oni će, bez sumnje, poslati snažnu poruku o žrtvama ustaškog režima koja će neutralisati pokušaje njegove relativizacije.

Poglavar Rimokatoličke crkve, kako se nezvanično saznaje, mogao bi uskoro da dođe u Srbiju, ali tek pošto sa zvaničnim Beogradom budu dogovoreni svi detalji posete. Papa Franja ima formalni poziv predsednika Tomislava Nikolića, ipak, tek u budućim razgovorima biće dogovoren program i mesto posete.

counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.