PREDUZETNICI ORGANIZOVALI PROTEST NA RUBU OČAJA! Dosta im je od računa ne mogu više da žive!
Foto: Print Screen Youtube

SKUPILO IM SE

PREDUZETNICI ORGANIZOVALI PROTEST NA RUBU OČAJA! Dosta im je od računa ne mogu više da žive!

Protest ugostitelja zbog državnih nameta

Objavljeno:

Nekoliko hiljada ljudi okupilo se danas na protestu koji je organizovala udruženje Glas preduzetnika na Trgu bana Jelačića kako bi se vlada upozorila na neujednačenost epidemioloških mera i na nedovoljne državne mere za firme pogođene korona krizom.

Jedan portal je razgovarao s građanima, od kojih su neki pogođeni merama, dok su drugi bili tu kako bi dali podršku.

Tako smo susreli mladu ekipu studenata, koji si sami finansiraju studije tako što rade u jednom baru. Taj je bar zatvoren od 28. Novembra i oni su od tada bez posla. Ne mogu se prijaviti ni za mere za zaposlene jer su radili preko studentskog ugovora, tako da su ponovo, kažu nam, na teretu svojim roditeljima, što ne žele biti.

"Kafić u kojem radimo je zatvoren preko dva meseca i mi smo toliko dugo bez posla i primanja. Svi mi studiramo na različitim fakultetima, no svi smo radili u istom baru preko studentskog ugovora pa samim time ništa ne dobijamo nakon što je kafić zatvoren", rekli su za jedan portal Dora, Morana, Marko, Mia i Antun.

Studenti: Sad smo na teretu roditeljima i to nam nikako nije drago

Neki od njih se nadaju da bi se kafić mogao otvoriti za Dan zaljubljenih jer je tad inače, kažu, jako puno posla, dok su drugi dodali kako je svima jasno da se to neće dogoditi. Najranijem otvaranju ipak se nadaju sredinom februara

Protestom su zadovoljni, iako neki od njih misle da se trebalo skupiti još više ljudi.

"Nadamo se da se ovim protestom napraviti pritisak na vladu i da će nam uskoro biti omogućeno da radimo. Sad smo na teretu roditeljima i to nam nikako nije drago", rekli su nam studenti.

Razgovarali smo i s vlasnicom jednog zagrebačkog kafića koja je, kaže nam, na rubu očaja. Ne zna koliko će još dugo moći opstati.

Vlasnica kafića: Ogromna je diskriminacija na snazi za vlasnike kafića

"Potpore za decembar su nam stigle 29. Januar, i to nakon što sam bezbroj puta zvala zavod i rekla im da se više nemamo od čega prehraniti. Već smo morali da pozajmljujemo novac da isplatimo platu. Ogromna je diskriminacija na snazi za nas vlasnike kafića koji jedini ne smeju da prodaju kafu za poneti, dok je svima drugima to dozvoljeno. To je kršenje naših ustavnih prava, ne dozvoljava nam se rad koji nam je garantiran Ustavom. Ja sam mikropreduzetnica i za nas se još i najmanje čuje. Iskreno, nisam mislila da ću doživeti da mi zabrane da radim i da imam minimalnu kontrolu nad životom. Neke firme su već u blokadama. Mi smo naučili živeti od svog rada, a to sad ne možemo", rekla nam je Jelena.

Razgovarali smo s još jednim vlasnikom kafića. On je, kaže nam, na rubu očaja.

"Kafić mi je zatvoren mesecima, hrpa računa me čeka. Nemam ih otkuda platiti. Potporu sam dobio samo za januar, ovo više nema smisla. Svi mogu raditi osim nas", rekao nam je Mario.

Na protest je došla i preduzetnica Darija, koja je, kaže nam, otvorila firmu, ali još uvek nije ništa zaradila, ali ima davanja prema državi.

"Došla sam na protest jer sve zajedno nema smisla. Dakle, ja moram platiti sve parafiskalne namete iako još ništa nisam zaradila. Moram platiti i komorama članarinu, iako, kažem, nemam još nikakvih prihoda. Zar nije suludo da vi morate plaćati sve te namete državi, a da još niste krenuli s ostvarivanjem prihoda, pa tako se poduzetnike samo gura u ponor. Nije mi jasno ni zašto smo obavezni plaćati sve te članarine komorama.

Još nam se jedan preduzetnik žalio na poteze vlade, navodeći kako nije u redu da se ljude toliko diskriminira.

Poduzetnik: Crkva je jednako tako d.o.o. kao i neki caffe bar, zašto oni mogu raditi

"Poduzetnik sam već 30 godina i zato sam došao na protest iako nisam direktno pogođen jer moja firma radi, ali ima manje prihode. Ali došao sam jer saosećam sa svima onima kojima nije dozvoljen rad. Dakle, meni nije jasno kako crkva može raditi, a kafić ne. Užasno mi smetaju ova dvostruka merila. Crkva je jednako tako d.o.o. kao i neki caffe bar. I još je jedna stvar interesantna, dakle ja sam se u prvom zaključavanju prijavio za mere jer sam imao manje prihode, ali sad ih nisam tražio i već sam dva puta dobio mere. Pa kako to, ko radi na tome, kako se to određuje, i sad ne znam kako vratiti taj novac ni zašto su mi ga isplatili, vidim da vlada popriličan haos", kazao nam je Josip.

Za kraj dodajmo kako je Dražen Oreščanin, izvršni direktor uduženja Glas poduzetnika, na protestu poručio kako traže pravedno i pošteno obeštećenje za sve koji imaju veliki pad prihoda, a ne samo za one koji su zatvoreni.

"Tražim ukidanje parafiskalnih nameta i da članstvo u komorama bude dobrovoljno. Jutros sam pričao s ministrom Aladrovićem i tražio da dužnici primaju minimalnu platu od 530 evra, Aladrović je zahvalio na predlogu i rekao da je to kvalitetan predlog i da će ga razmotriti", rekao je Oreščanin.

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.