STARAC (90) UMRO U MUKAMA JER MU JE PUKAO ČIR: Lekar ga poslao kući i rekao da ima GORUŠICU
Ilustracija, Foto: Printscreen

kakav bezobrazluk

STARAC (90) UMRO U MUKAMA JER MU JE PUKAO ČIR: Lekar ga poslao kući i rekao da ima GORUŠICU

Lekar je u subotu pregledao 90-godišnjaka u porodičnoj kući u naselju Staševica

Objavljeno:

Lekar Hitne pomoći u Pločama otpušten je zbog pogrešne procene u lečenju pacijenta koji je preminuo u teškoj patnji izazvanoj trovanjem od pucanja čira na želucu.

Lekar je u subotu pregledao 90-godišnjaka u porodičnoj kući u naselju Staševica. Muškarac se žalio na bolove u stomaku, odbijao je hranu, a kako je godinama imao čir na želucu, ukućani su pretpostavili da je čir pukao i da treba da ode u bolnicu. Ali njihovo mišljenje nije podelio i lekar iz Hitnog medicinskog tima koji je pregledao pacijenta. Lekar je zaključio da nije životno ugrožen uprkos objašnjenjima ukućana da ima crnu stolicu. Preporučio je da se u ponedeljak jave porodičnom lekaru koji će nastaviti dalje lečenje. U međuvremenu je njegov unuk došao iz Zagreba i pokušao telefonom dobiti hitnu pomoć oko 23 sata u nedelju uveče i pozvati je da dođe jer je njegov deda bio veoma bolestan. Odbili su ga.

Hitna pomoć stigla je tek u ponedeljak ujutru. Lekar je rekao da pacijent ima gorušicu i dao mu injekciju protiv mučnine. Pacijentu nije želeo da uključi infuziju. Čovek je kasnije umro.

Beroš: Mi imamo nultu toleranciju za takve scenarije

O slučaju se danas oglasio ministar zdravlja Vili Beroš

"Obavešten sam o nemilom događaju preminulog pacijenta u Pločama. Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije obavestio me je o pokretanju vanrednog stručnog nadzora radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja. To, nažalost, neće vratiti izgubljen život, ali će rasvetliti detalje ovog slučaja i poslati važnu poruku o našoj nultoj toleranciji prema ovakvim scenarijima. Izražavam najdublje saučešće porodici preminulog i pružam svu podršku koja im je potrebna u ovom trenutku “, rekao je Beroš na pitanje Indeksa.

Šef hitne pomoći: Lekar će dobiti otkaz

Direktor Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije Luka Lulić izdao je saopštenje o slučaju rekavši da je lekar dobio otkaz.

„Povodom nemilog događaja u ispostavi Zavoda za hitnu medicinu u Pločama, izveštavam da, odmah nakon saznanja o okolnostima smrti pacijenta iz Staševice, za koga je dana 25. januara 2021. godine zatražena hitna medicinska intervencija našeg tima iz Ploča, pokrenuto je provođenje izvanrednog stručnog nadzora radi utvrđivanja svih okolnosti ovog događaja.

U sprovođenju izvanrednog stručnog nadzora, Komisija Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije zaključila je da dežurni lekar tima hitne medicinske službe u svom radu, za vreme hitne medicinske intervencije, nije postupio u skladu sa standardnim operativnim postupcima, protokolima rada i algoritmima postupanja.

Po prijemu Zaključka Komisije za izvanredni stručni nadzor pokrenuo sam postupak otkazivanja ugovora o radu s tada dežurnim lekarom hitne medicinske službe u Pločama.

Ovim putem upućujem izvinjenje i izražavam saučešće porodici preminulog pacijenta", stoji u saopštenju.

(Espreso/Index)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.