SRAMOTA, DELE SLIKU POLICAJKE KOJA JE PRIJAVILA ŠEFA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Skandal u Hrvatskoj
Screenshot, Foto: Index/Facebook

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

SRAMOTA, DELE SLIKU POLICAJKE KOJA JE PRIJAVILA ŠEFA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Skandal u Hrvatskoj

Treba naglasiti da disciplinski sud protiv Klarića vodi postupak zbog sumnje da je počinio nekoliko težih povreda službene dužnosti

Objavljeno:

Novi skandal u Hrvatskoj: U zatvorenoj grupi za podršku Facebook-a za načelnika policijske stanice u Grudi Matka Klarića, kome je služba interne kontrole MUP-a otkrila da je bilo slučajeva seksualnog uznemiravanja i polne diskriminacije, dele identitet jednog od policajci koji su ga prijavili.

Treba naglasiti da disciplinski sud protiv Klarića vodi postupak zbog sumnje da je počinio nekoliko težih povreda službene dužnosti, a ročište u tom slučaju zakazano je za ponedeljak, 25. januara. Postupak je pokrenuo njegov nadređeni, načelnik dubrovačke policije, nakon nalaza Službe unutrašnje kontrole.

Zatvorena grupa za podršku šefu Klariću na Fejsbuku broji više od 1.300 članova, a velika većina njih otvoreno vređa policajce koji su navodno prijavili ovog šefa.

Fotografija policajke koja je navodno prijavila svog omiljenog šefa policije uklonjena je nakon nekog vremena, uz objašnjenje da to moraju učiniti da „ne bi zatvorili grupu“. Ali jedan od administratora ih deli u privatnim porukama onome ko to zatraži. I mnogi to traže.

Indeks istrage izvestio je da je šef granične policijske stanice Gruda u opštini Konavle Matko Klarić seksualno uznemiravao najmanje četiri policajca kojima je bio nadređen, a identifikovano je nekoliko slučajeva diskriminatorskog postupanja prema ženama. Ovo je utvrdio interni nadzor Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je istraživao prijave diskriminatorskog ponašanja gradonačelnika prema ženama.

Kao odgovor na zvanični upit, iz MUP-a su rekli da su navodi o neprimerenom ponašanju gradonačelnika osnovani, a da je protiv Klarića pokrenut disciplinski postupak od novembra prošle godine i da je Državno pravobranilaštvo obavešten pre samo nedelju dana. Uprkos svemu što je utvrđeno, Klarić je i dalje šef najjužnije granične policijske stanice u Hrvatskoj, iako je sve bilo poznato tokom oktobra i novembra.

Naime, načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević, po svom nahođenju, nije odredio suspenziju načelniku PGP Grude Matku Klariću i smenio ga sa funkcije. Šef dubrovačke policije samo je odlučio da pokrene disciplinski postupak protiv načelnika Klarića.

Screenshot
foto: Index/Facebook

S obzirom da se radi o ozbiljnim pretnjama policajkama, kao i činjenici da su aktivniji policajci takođe članovi ove zatvorene grupe, MUP, izgleda, ne bi trebalo da ima previše posla u pronalaženju počinilaca. Takođe ističemo da su administratorke grupe dve žene, Mia Hudoletnjak i Mirjana Raguž. Ali krenimo redom.

Juče tokom dana otvorena je posebna, privatna, grupa za podršku Matku Klariću, koja je do sada okupila oko 1.300 članova. U toj grupi objavljen je identitet policajke koja je navodno prijavila Klarića, odnosno objavljen snimak ekrana Facebook profila devojke, sa opisom da je upravo ona „prijavila“. Ali fotografija je ubrzo snimljena.

"Iz prve ruke nam je rečeno da uklonimo sliku devojke koja ga je prijavila kako ne bismo zatvorili grupu jer je to medijski pokriveno. Nadam se da je većina vas uspela da vidi sa kim imamo posla", jedan od napisali su administratori.

Ispod tog posta u komentarima ima onih koji, kako kažu, „nažalost nisu uspeli da vide fotografiju“, ali im administrator šalje podatke policajke „u prijemno sanduče“.

Screenshot
foto: Index/Facebook

„Jadna veverica nije dobila ono što je zamislila, a zatim je napala.“

„Da, videli smo ringišpil, jadnica nije dobila ono što je zamislila, a zatim i napad“, stoji u jednom od mnogih odvratnih komentara.

Članovi grupe krenuli su i u potragu za drugim policajkama, pa je podeljena poruka da stupe u kontakt sa novinarkom Indeksa koja je objavila priču o načelniku Klariću, kako bi mogao da otkrije identitet izvora. Većina članova grupe ne sumnja da je Klarić lažno i zlonamerno optužen.

Najavljen je i protest Grupa je takođe najavila protest za podršku gradonačelniku Klariću sutra (nedelja, 24. januara) u 15 sati ispred dubrovačke policije, kako kažu, „protiv javnog linča kojem je Klarić bio izložen“. Jedan od ljudi koji je najavio protest predstavio se kao brat gradonačelnika Klarića i najavio da će on i njegova porodica doći na protest.

Screenshot
foto: Index/Facebook

Deo dubrovačkih lokalnih medija objavio je danas i anonimno pismo osobe koja se predstavila kao kolega Matka Klarića.

"Žao mi je što je naš ministar javno rekao na televiziji da će biti sankcionisan i time mu poslao poruku da ne mora ići na sud u Splitu. Ministre, znam da niste radili s njim. Ne biste mogli, ali da jeste, znali biste kakav je čovek. Pretpostavljam da ga niko od nadređenih nije zvao. Tužno. A vi se, šefe, možete sramiti sebe, kao i kolege koje sede s vama u kancelariji i ispred kraju će doći do kraja! Znamo zašto najviše progonite jer vam je neko "uzeo goste", kolege iz Fronteka. Pretpostavljam da će i to biti provereno ", navodi se u pismu koje poziva Torcidu, lovački klub i džudo klub obučeni od načelnika Klarića da mu pruži podršku.

Screenshot
foto: Index/Facebook

Treba naglasiti da je dubrovačka filijala Samostalnog sindikata zaposlenih u MUP-u uputila pismo podrške šefu PP Gruda Matku Klariću i u svom pismu pitaju da li su medijske napise režirali Krim milje ili određene „kolege ".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.