LEŽIMO KAO KRAVE, SAMO DVE SESTRE SU TU, A NAS 300!!! Potresna priča bake (85) iz DOMA ZA STARE
Korona, Foto: Profimedia

KORONA I NJENE POSLEDICE U HRVATSKOJ

LEŽIMO KAO KRAVE, SAMO DVE SESTRE SU TU, A NAS 300!!! Potresna priča bake (85) iz DOMA ZA STARE

BORBA U istoj zadarskoj ustanovi za starije i nemoćne, 31 korisnik umro je od sredine novembra. Zaposleni su na ivici snage.

Objavljeno:

Imala sam koronu. Uopšte se nisam plašila, iako nemam imunitet, a zbog propadanja plućnog tkiva, četvrtina pluća mi radi. Takođe imam dva izrasline koje vučem već 25 godina. Nisam imala simptome u koroni, a neću se ni vakcinisati, rekla je 85-godišnja nepokretna štićenica Doma za stare i nemoćne osobe u Zadru, u kojoj živi i njen mobilni suprug (82).

Kruna je provalila u taj dom 17. novembra i dovela ga skoro do kolapsa. Umro je čak 31 korisnik, a od 350 štićenika čak 168 se zarazilo u Zadru, a 18 u ogranku tog doma u Sali na Dugom otoku. Razbolelo se 29 zaposlenih, što je dovelo do problema sa nedostatkom osoblja. Nije imao za koga da radi, a osoblja još uvek nedostaje.

- Ležim nepomično u ovom krevetu već tri meseca. Najteže mi pada što nema fizioterapeuta koji nas je u invalidskim kolicima odvezao u hodnik, odakle sam mogao da vidim more, galebove, nebo, oblake, Velebit ... Sad nas više niko ne podiže jer samo dve sestre nas je 300, pa smo prisiljeni da lažemo kao krave. Zbog toga sam često veoma nervozna - dodaje 85-godišnja Zadranka.

Novinari su razgovarali i sa sinom korisnika kuće, čiji su otac i majka smešteni u istom domu.

- Plašila sam se za roditelje u vreme najjače infekcije. Moj otac je nedavno vakcinisan i nije imao neželjene efekte, tako dobro. Majka nije, ali imat će imunitet neko vreme nakon što je savladala krunu. Prva tri dana imala je samo temperaturu, a četvrti dan ni jednu. Bilo je straha, ali najteže mi pada što ih ne vidim jer se u kući pridržavaju epidemioloških mera, pa na kapiju možemo doneti samo vreću zaliha, a oni je zatim dezinfikuju i odnesu u korisnici - rekao je 54-godišnji sin para i dodao da postoji velika razlika u kvalitetu stanovanja mobilnih korisnika iz prizemlja i sprata u poređenju sa onima sa poslednja dva sprata kuće, gde su smešteni nepokretni ljudi, što je uporedio sa skloništem za pse. Novinari portala 24 sata pitali su Marka Buljata, direktora Doma za starije i nemoćne osobe Zadar, koji je takođe bio u samoizolaciji u vreme najveće krize u domu. Kaže da je najteži period prošao i da su korisnici u međuvremenu vakcinisani.

- Zatražili smo pomoć od Stožera civilne zaštite Zadarske županije, koji je dalje koordinirao sa Ministarstvom za demografiju, porodicu, omladinu i socijalnu politiku i Ministarstvom zdravlja, jer mu je bilo potrebno odobrenje za prebacivanje osoblja iz zdravstvenog sistema u sistem socijalne zaštite. tražili smo i dobili potrebnu zaštitnu opremu - rekao je direktor Buljat i dodao da je danas izuzetno teško voditi dom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/24sata.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.